Hoppa till huvudinnehåll

"EU bör bli en starkare aktör inom världspolitiken" - Svenska Yles panel diskuterade presidentvalet i USA

EU bör bli en starkare och mer suverän aktör i världspolitiken om Donald Trump blir omvald på presidentposten i USA. Om Joe Biden blir vald är läget lättare. Den bedömningen presenterades i Svenska Yles utrikespolitiska panel i morse.

I panelen satt utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna), medlemmen i riksdagens utrikesutskott Katri Kulmuni (C) och tidigare utrikesministern och utrikesutskottets vice ordförande Erkki Tuomioja (SDP).

"Finland bör alltjämt ha goda relationer till USA"

Kulmuni betonade att Finland måste ha goda relationer till USA oberoende av vem som blir nästa president. Det hjälper inte att kritisera USA, utan vi kanske borde reflektera mer över varför stödet är så stort för den sittande presidenten, sade Kulmuni.

Hon påpekade att Trump under sin presidentperiod visat ett intresse för Finland, och också besökt vårt land.

Tuomioja undrade för sin del vad det egentligen har för betydelse att Trump besökt vårt land. Inte har vi haft någon speciell relation till USA trots det, sade han.

Försämrade relationer mellan USA och EU

Däremot uttryckte Tuomioja stort bekymmer för det faktum att Västeuropas och EU:s relationer till USA blivit sämre under Trumps tid, och därigenom också Finlands.

- Trump är inte intresserad av Västeuropa och EU, sade Tuomioja. Kina har betytt med för Trump.

Om Trump blir omvald betyder det att EU aktivt måste skapa sig en strategisk suveränitet inom världspolitiken. EU måste kunna agera också utan USA, sade Tuomioja.

Unionen försvagad av Ungern och Polen

Tuomioja beklagade att det är svårt på grund av EU:s interna problem just nu.

- Vi har brexit och länder som Polen och Ungern med i unionen, och det försvagar EU:s möjligheter att driva en suverän linje i olika internationella organ.

Tuomioja påpekade också att den rollmodell som Trump har gett har påverkat andra statsledare. Det har blivit ok med hatretorik till exempel och små "trumpar" världen över följer exemplet.

- Han är en hjälte för många.

Trumps diplomati förbryllar

Alla i panelen var bekymrade över den ökande polariseringen inom USA men konstaterade att det kan EU inte göra något åt.

Aggressiviteten har ökat i bägge lägren, både bland demokraterna och republikanerna, och det blir ett tufft jobb för nästa president att överbygga klyftorna, sade Kulmuni.

Utrikesminister Pekka Haavisto lyfte upp den icke-ordinära diplomati som Trump sysslat med under sin presidentperiod.

- Vi har talat mycket om de negativa, amerikanska utspelen i förhållande till Världshälsoorganisationen WHO och klimatpolitiken, men vi får inte glömma att Trump kommit med initiativ i Mellanöstern, Nordkorea och i konflikten i Afghanistan. Det här har varit i stillastående vatten som Trump rörde om i.

Tuomioja tonade ner de här fredsinitiativen - de har tillsvidare inte lett till några som helst resultat, sade han.

- Det är lätt att att diskutera med auktoritära ledare, men att nå resultat är svårt. Man löser inte konflikten i Mellanöstern så länge palestinierna åsidosätts, sade Tuomioja, och fick medhåll av Haavisto.