Hoppa till huvudinnehåll

Guldtränaren Simo Valakari återvänder till fotbollsligan – ska vara med och skapa en ny finländsk stomme i KuPS: "Vi står inför en nystart"

Simo Valakari.
Simo Valakari fick sparken från Tromsö i våras. Simo Valakari. Bild: imago/Digitalsport/ All Over Press Simo Valakari

En ny ligamedalj och succé i Europaspelet räckte inte för KuPS-ledningen. Den norska tränaren Arne Erlandsen får inte fortsätta, i stället vill klubben få till en nystart – med hjälp av guldtränaren Simo Valakari.

De regerande mästarna KuPS har lotsats av den rutinerade norrmannen Arne Erlandsen denna säsong.

Erlandsen har inte gjort bort sig i Kuopioklubben. Något andra raka guld blir det inte, men i kvällens avslutande omgång i fotbollsligan har man chansen att säkra silver. I somras var man dessutom en seger från en plats i Europa League-gruppspelet.

Men det räcker inte för KuPS. Norrmannens option kommer inte att användas.

– Arne Erlandsen var ett perfekt tränarval för denna säsong. Många nyckelspelare från guldlaget försvann och tränarteamet förnyades totalt. Han lyfte kravnivån på träningarna till en nivå som är viktig för klubben även i framtiden, säger KuPS vd Jarmo Heiskanen på klubbens webbplats.

– KuPS kommer för fjärde säsongen på raken att ta medalj, trots att förutsättningarna var utmanande.

Arne Erlandsen leder KuPS 2020.
KuPS-ledningen är nöjda med Arne Erlandsens jobb i klubben – men förlänger inte hans kontrakt. Arne Erlandsen leder KuPS 2020. Bild: Matti Raivio/All Over Press Arne Erlandsen,Kuopion Palloseura

Valakari tillbaka i fotbollsligan

Som ersättare till Erlandsen presenterar KuPS ett hett finländskt tränarnamn. Efter några år i Norge är Simo Valakari tillbaka i fotbollsligan.

Den förre landslagstränaren Valakari har skrivit på ett kontrakt av modellen 1+1 år.

Valakari ledde SJK från division 1 till fotbollsligan och ända till guld år 2016. Efter att ha fått sparken från Seinäjokiklubben coachade 47-åringen Tromsö i Norge mellan 2017 och 2020.

Nu ska Valakari leda KuPS ”nystart”, som klubben själv uttrycker det.

– Vi står inför en nystart. Vi behöver en ny stomme av finländska spelare, som kan skapa en stark kärna för många år framöver, motiverar Heiskanen.

Fotbollsligasäsongen avslutas med en full omgång i kväll, med start klockan 18.30. HJK är klara mästare.