Hoppa till huvudinnehåll

"Många idrottsföreningar gör redan det mesta rätt" - Marina Kinnunen hoppas att nya checklistan ska bli ett stöd för ungas fritid

Marina Kinnunen, en vit kvinna med blont hår, står utanför Vasa centralsjukhus.
Direktören för Vasa sjukvårdsdistrikt Marina Kinnunen säger att vårdanställda har lärt sig bli betydligt noggrannare med att inte komma till jobbet med symptom, det kan man lära sig också inom annan verksamhet. Marina Kinnunen, en vit kvinna med blont hår, står utanför Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Elin Willows Vasa sjukvårdsdistrikt,marina kinnunen

Tack vare att smittspridningen bromsar in befinner sig Vasa sjukvårdsdistrikt inte längre i epidemins värsta fas. Det innebär att många österbottniska idrottsföreningar kan fortsätta som hittills eller rentav lätta lite på restriktionerna i hur barn och unga tränar.

Det säger sjukvårdsdistriktets direktör Marina Kinnunen, som naturligtvis är glad över att det för tillfället är så.

- Vi vill kalla det nuvarande läget för en inbromsningsfas, och det är fint att vi har nått dit. Det betyder inte att det inte kan vända till det sämre igen, därför behöver vi vara fortsatt försiktiga, säger Kinnunen.

På tisdagen kom Österbottens coronasamordningsgrupp med rekommendationer gällande idrotts- fritids- och kulturverksamhet i Österbotten.

Enligt rekommendationerna ska gruppstorlekarna minskas, säkerhetsavstånden ökas, träningspass flyttas utomhus och innehållet i träningspassen ändras om så behövs för att kunna hålla rekommendationerna.

Vad gäller idrottande på fritiden för barn och unga poängterar Marina Kinnunen att de flesta föreningar redan gjort stora korrigeringar åt rätt håll.

- Många har redan ändrat sättet man tränar på. Man har begränsat hur många man är på träning och ändrat på hur man tränar så att man håller avstånd. Man har undvikit att vara många i omklädningsrummen och man dushar hemma.

Att sjukvårdsdistriktet gick ner från den värsta fasen till mittenfasen kan dessutom göra livet lite lättare än hittills inom en del verksamhet, tror Kinnunen.

- Det här betyder att man inte behöver göra nya stränga åtstramningar utan kanske det tvärtom lättar lite i en del föreningar.

Nya checklistan till hjälp

Bland annat kan det vara avgörande för en del föreningsverksamhet att Vasa sjukvårdsdistrikt på onsdagen lättade på rekommendationen kring hur många personer som får samlas på privata tillställningar.

Gränsen är nu 20 personer i de flesta kommuner i Vasa sjukvårdsdistrikt. Den stramare rekommendationen på 10 personer gäller ändå fortfarande i Jakobstad, Larsmo, Pedersöre och Närpes.

Det är fråga om starka rekommendationer påpekar Kinnunen, som hoppas att alla ska ta dem till sig. Hon hoppas också att man i idrottsverksamheten ska ha nytta av att börja använda den checklista som coronasamordningsgruppen föreslår.

Juniorivoimistelijoita.
Det är inte alltid lätt att hålla avstånd då man tränar olika sporter. Juniorivoimistelijoita. Bild: Petteri Bülow / Yle gymnastik,gymnastiksalar,damgymnastik,rytmisk sportgymnastik,junioridrott

Det handlar om en lista med punkter där man kollar upp varje deltagares hälsotillstånd. Den som under de tre senaste dygnen upplevt något av symptomen som räknas upp bör inte delta i träningen.

- Vi använder samma checklista inom vården och hoppas den kan vara till nytta för föreningarna också. Vid minsta symptom ska man inte komma på jobb på sjukhuset, förr hade man lite snuva men kom på jobb ändå.

Kinnunen tror att också andra kan lära sig det man lärt sig inom vården.

- Det är ju till nytta för alla. Om någon kommer till träning med symptom och råkar vara är postiv så är det ju illa för hela gänget. Med checklistan som redskap kan vi faktiskt påverka.

Ta inte problem

Alla som har barn i lek- eller tidig skolålder vet ändå att det kan vara svårt att av dem få tillförlitliga svar om diverse symptom. Marina Kinnunen hoppas att man ändå inte ska göra detta till en oöverstiglig tröskel inom hobbyverksamheterna.

- Jag tror nog att man hittar ett bra sätt med hur man använder listan. Var och en måste hitta ett bra sätt med tanke på hur gamla barnen är och med tanke på nivån i träningen. Man ska inte ta det som ett problem.

Det hjälper om man redan i hemmen diskuterar med barnen om hur de mår.

- Det är ju bäst om diskussionen förs redan därhemma, i bästa fall åker man aldrig på träning då eftersom det upptäcks att barnet känner av symptom. Och då kan man istället boka tid till coronatestning, vi håller fortsatt låg tröskel för test.

Pekar inte ut enskilda idrottsgrenar

Coronasamordningsgruppen har diskuterat de nya rekommendationerna med aktiva inom idrottsverksamhet för barn och unga. Kinnunen upplever att samarbetet varit bra.

Det är också därför man inte specifikt detaljstyr inom olika grenar eller avråder från det som normalt är en kontaktgren.

- Vi vill inte ta ställning för eller emot någon särskild gren. Det som vi har fått lära oss av idrottsfolket är att de kan träna på annat sätt då det behövs med tanke på pandemin. Det är ju ändå bättre att ändra på hur man tränar men fortsätta verksamheten, än att helt sätta lapp på luckan.

Endast i samhällsspridningsfasen, där Österbotten inte längre befinner sig, är den starka rekommendationen att man i lagsport eller i träning som sker i grupp övergår till träningar där man defacto kan undvika närkontakt.

Cheerleadinglaget Blizzard tränar.
Speciellt i inomhussporter där man tränar nära varandra, finns risk att spittan sprids. Cheerleadinglaget Blizzard tränar. cheerleading,junioridrott,Spirit Shakin' Cheerleaders Blizzard

I accelerationsfasen, där sjukvårdsdistriktet nu befinner sig, är någon sådan stark rekommendation inte uttalad. I praktiken är rekommendationen ändå inte så mycket annorlunda, eftersom man rekommenderar säkerhetsavstånd, träning utomhus, mindre grupper och träning som är utformad så att risken för smittspridning minskar.

- Samtidigt ska man komma ihåg att våra rekommendationer gäller privata tillställningar. Till exempel på en av Sports ishockeymatcher för publik gäller Regionförvaltningsverkets rekommendationer eftersom det är en offentlig tillställning, säger Kinnunen.

Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar i Österbotten gäller för tillfället ett förbud på att överskrida gränsen på 10 personer, eller 50 om säkerheten kan garanteras.