Hoppa till huvudinnehåll

Nytt avtal tryggar Terhohemmets verksamhet

Skylt där det står Terhohemmet.
Skylt där det står Terhohemmet. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn terminalvård,Terhokoti,terhohemmet

Förhandlingarna mellan Terhostiftelsen, Helsingfors, Esbo och Vanda samt HUS har nått resultat skriver HUS i ett pressmeddelande. Den nya lösningen ska trygga Terhohemmets verksamhet som en oberoende aktör.

Överenskommelsen baserar sig på en modell där de inblandade parterna förbinder sig till ett serviceavtal. Det ska garantera ett tillräckligt stort antal patienter för Terhohemmet genom ett fast årskontrakt.

I avtalet ingår prishöjningar som gäller under tre år med de överenskomna priserna. Avtalet kan senare förlängas med ytterligare två år.

Terhohemmet som ger vård i livets slutskede har haft ekonomiska bekymmer och samarbetsförhandlade under hösten. Antalet remisser till hemmet hade minskat under de senaste åren.

Orsaken var delvis att kommunernas platser för vård i livets slutskede hade ökat.

Parterna nöjda med avtalet

Terhostiftelsens Styrelseordförande Annikki Thodén är nöjd med lösningen.

- Avtalet tryggar kontinuiteten för Terhohemmets verksamhet som en oberoende aktör under de kommande åren. Vi är nöjda att vi har uppnått en gemensam åsikt om Terhohemmets framtid i en konstruktiv anda, säger Thodén.

Också från HUS sida ser man positivt på beslutet.

- Jag är glad att frågan löstes på ett sätt som gör att alla parter är nöjda. Vi har alla som ett gemensamt mål att trygga tjänsten för krävande vård på specialnivå i livets slutskede och att verksamheten på Terhohemmet får fortsätta och vi lyckades med det, säger direktören för verksamhetsområdet Johanna Mattson från HUS.