Hoppa till huvudinnehåll

Opinionsmätningarna i USA lyckades inte förutspå att presidentvalet skulle bli så här jämnt – Taloustutkimus vd tror att Trump kommer att vinna

Porträtt på Jari Pajunen.
Taloustutkimus vd Jari Pajunen har liksom många andra finländare följt med USA-valet noggrant. Porträtt på Jari Pajunen. Bild: Laura Railamaa / Yle Taloustutkimus Oy,ekonomisk utredning,Pajunen,Desa Jari

Inför presidentvalet för fyra år sedan lyckades de flesta opinionsmätningar inte förutspå att Donald Trump skulle bli vald till president. Nu kan detsamma ske på nytt. Åtminstone är det klart att det scenario som har bedömts som mest realistiskt i det här valet inte förverkligades.

– Man hade förutspått att det realistiska scenariot var att Biden skulle ha segrat klart, men så gick det inte, säger Jari Pajunen som är vd på Taloustutkimus, i en intervju med Svenska Yle på onsdagsförmiddagen.

Den här gången betonade de amerikanska opinionsmätningarna ändå i större utsträckning än år 2016 att Trump också har realistiska möjligheter att vinna.

Till exempel Nate Silvers opinionsmätningssajt Fivethirtyeight, som samlade ihop flera opinionsmätningar och vägde dem enligt hur pålitliga de verkar vara, förutspådde att Trump hade 10 procents sannolikhet att vinna, och att det mest sannolika var att Biden skulle vinna klart.

Men nu befinner vi oss istället i en situation där det är mycket jämnt.

Varför gick det inte helt såsom beräknat?

– Det finns många nya väljare i det här valet. Vem de röstar på har varit ganska oklart, kommenterar Jari Pajunen.

Uppenbarligen har många av dem valt att rösta på Trump, och inte på Biden som flera opinionsmätningar hade räknat med.

Pajunen påpekar att det är svårt att få tag på de amerikanska väljarna på ett representativt sätt. Vissa grupper deltar inte alls i opinionsmätningarna, eller så vägs gruppernas betydelse för valresultatet på fel sätt.

– I USA är det inte lika lätt att få tag på väljarna som här i Finland. Vi har bra register och kan välja mellan i stort sett alla väljare, förutom de som via det så kallade Robinson-registret har meddelat att de inte vill ha säljsamtal.

Han tillägger att det också är problematiskt när opinionsmätningsföretag i USA kan göra så att de kombinerar flera olika metoder för att nå ut till väljarna – till exempel både via telefon och via nätet.

– Det finns alltid en risk för att det leder till att urvalet blir snett.

Flera opinionsmätningar har inför det här valet haft större urval än tidigare, till exempel i vågmästardelstater, för att försöka minimera riskerna för fel.

– Trots det verkar det finnas osäkerhetsmoment som har lett till att prognoserna inte lyckades så bra, eller åtminstone så slog det som bedömdes som det mest troliga scenariot (att Biden skulle vinna med klar marginal) inte in.

Tysta väljare och oväntat stöd för Trump

Pajunen tror att det kan ha funnits fler så kallade tysta Trump-väljare – alltså väljare som inte har velat uppge att de röstar på Trump – fler än vad opinionsmätningarna hade räknat med.

– Ja, så verkar det faktiskt vara. Trump har till exempel haft oväntat stort stöd bland latinamerikaner, och nu på morgonen hörde jag också en analys om att Trump åtminstone på vissa håll hade fått större stöd av unga väljare än beräknat, vilket nog verkar ganska överraskande, säger han.

Jari Pajunen bedömer också att det är troligt att Donald Trump kommer att vinna valet. Han räknar med att Trump kommer att vinna flera vågmästardelstater.

– Inte ens om Joe Biden skulle vinna Pennsylvania som har 20 elektorsplatser så kommer det att vända den här trenden, säger han.

I praktiken är mycket ändå öppet, och valet är inte avgjort än.

Läs också