Hoppa till huvudinnehåll

Polisen i Lojo vädjar till föräldrar att ha koll på var unga rör sig och hur de mår - bland annat starksprit ett problem

Nuoria.
Unga i Lojo har gjort Mäntynummen koulus skolgård till sin träffpunkt under kvällar och helger. Nuoria. Bild: Toni Pitkänen / Yle skolor,Idensalmi,ungdomar

Mopedknatter, buskörning, minderåriga som dricker sig redlösa samt flera fall av misshandel. Oroligheter i Lojo har bland annat uppstått när stora ungdomsgäng under höstkvällar har samlats kring Mäntynummen koulu.

Polisen i Lojo går nu ut med en önskan att föräldrar och andra vuxna ska fästa uppmärksamhet vid var de unga röra sig och hur det mår.

Det handlar om ungdomar mellan 12 och 18 år från hela Lojo. Som mest har det rört sig om över 100 personer.

Varför de valt att samlas just vid den här skolan vet äldre konstapel Jani Borenius inte.

- Det är väl så med ungdomar att när det uppstår en trend så hakar man på och dras till samma plats som andra.

Han kan inte säga att någon viss socialgrupp skulle vara representerad.

Det handlar om helt vanliga unga från ett brett geografiskt område.

Stark alkohol och andra droger

Trots att invånare i närheten har varit i kontakt med polisen understryker Jani Borenius ändå att långt ifrån alla ungdomar är stökiga:

- Det är en liten del och många har varit riktigt tillmötesgående när vi åkt ut för att tala med dem.

Polisen är ändå bekymrad över att det dricks en hel del alkohol bland de unga och det finns också indikationer på att andra droger förekommit i mindre skala.

Polisen vet också att flera ungdomar dragit på sig alkoholförgiftning efter att ha druckit starka alkoholhaltiga drycker.

Alla dessa fall har inte anknytning till samlingen vid skolan, men det är oroande i vilket fall som helst.

Slagsmål och misshandel

Också fall av misshandel har rapporterats.

Enligt äldre konstapel Jani Borenius har ingen utomstående varit i fara utan det handlar om handgemäng ungdomar emellan.

Det som gjort att många varit i kontakt med polisen är främst okynneskörning och oförsiktighet i trafiken.

Vissa unga kommer till platsen med moped, bilar, fyrhjulingar, och allt där emellan, och de har tidvis orsakat en hel del oljud.

Men även där har de unga visat förståelse när polisen pratat med dem.

- Det finns bland annat ett äldreboende i närheten och då har vi sagt till ungdomarna att de knappast själva skulle uppskatta ifall någon höll deras egna mor- eller farföräldrar vakna genom att köra kvartersrally.

Närvaro och förebyggande arbete viktigt

Polisen har delat ut en del böter för mindre förseelser.

Tillsammans med personalen på ungdomssidan vid Lojo stad har polisen patrullerat på området i hopp om att det skulle ha en lugnande effekt.

Vad tänker du om att tjänster för unga riskerar naggas i kanterna så här i budgettider när ekonomin är ansträngd i många kommuner?

- Jag hoppas ju förstås att man ska prioritera förebyggande tjänster och satsningar på unga. Men det hör inte till min roll att ta ställning till den politiska biten, man får lita på att beslutsfattarna vet vad de gör.

- Från polisens sida kan vi vara närvarande och prata med de unga, tillägger Jani Borenius.

Läs också