Hoppa till huvudinnehåll

Tre insläppta mål på fem minuter – VPS totalkollaps krossade Jaros ligadrömmar

Christian Sund står med en vattenflaska i handen och tittar ut mot plan.
Christian Sund lotsade VPS till en sjätteplats i division 1. Christian Sund står med en vattenflaska i handen och tittar ut mot plan. Bild: Patric Westerlund / Yle fotboll,Vaasan Palloseura,Christian Sund

VPS såg ut att vara i segerform – och Jaros chanser till ligakval såg ut att kvarstå. Sedan gjorde KTP tre mål på fem minuter, och nu gläntar ligadörren främst för Kotkalaget och AC Oulu.

Vasalaget VPS hade bara en femteplats på spel i lagets sista match för säsongen, men för toppstriden var onsdagskvällens hemmamatch mot KTP hyperintressant. Ligatvåan från Kotka låg inför matchen på samma poäng som trean Jaro, men med en match mindre spelad.

Kotkalaget åkte på storstryk mot bottenlaget AC Kajaani i förra omgången och inledde svajigt även i Vasa. Steven Morrissey satte VPS första kasse i matchminut 23 och amerikanen Ian Garrett utökade på ledningen med sitt första mål i VPS-tröjan inför 50 peroner i Vasapubliken.

Men efter Garretts mål började KTP vakna. Man fick straff strax före halvtid – och lagkaptenen David Ramadingaye nätade med ett högt skott.

Den andra halvleken hann inte bli mer än drygt tio minuter gammal förrän VPS härdsmälta var ett faktum. KTP stod för en fenomenal vändning med hela tre mål på fem minuter.

Spanjoren Mika kvitterade, varefter glödhete Ramadingaye först gjorde 3–2 med ett långskott och sedan frispelade samme Mika efter läckra dribblingar. Även spanjoren blev alltså tvåmålsskytt och gästerna vann med 4–2. VPS slutar därmed på sjätte plats i sin division 1-återkomst.

Läget i tabelltoppen

Kotkasegern är ödesdiger för Jakobstadsklubben Jaro, som haft en fin säsong.

KTP ligger på kvalplats, med tre poäng mer än Jaro. Lagen möts i Jakobstad på söndag, men Jaro är nära tredjeplatsen på grund av en sämre målskillnad än KTP. På söndagen möter också ettan AC Oulu, som har tre poäng mer än KTP, MP.

LagSpelade matcherMålskillnadPoäng
1. AC Oulu21+1647
2. KTP21+2744
3. Jaro21+2041

Resultat:

VPS–KTP 2–4 (2–1)
23' Steven Morrissey 1–0
39' Ian Garrett 2–0
42' David Ramadingaye 2–1
53' Mika 2–2
55' Ramadingaye 2–3
57' Mika 2–4

Publik: 50