Hoppa till huvudinnehåll

Amanda Kass bytte IK Myran mot litauisk mästarklubb – lever nu fotbollsdrömmen och är målskytt i Champions League: ”Jag var mest chockad”

Katie Murray förklarar, Amanda Kass lyssnar.
Amanda Kass har tidigare spelat för IK Myran. Katie Murray förklarar, Amanda Kass lyssnar. Bild: Yle/Antti Koivukangas IK Myran,damfotboll,Nationella ligan,katie murray

Hon såg inte när bollen gick in och först när lagkamraterna sprang fram förstod Amanda Kass att hon hade gjort mål i Champions League-kvalet. Kass visade vägen för Gintra Universitetas och nu hoppas hon på fördelaktigt motstånd framöver så att fotbollsäventyret fortsätter.

När damernas Champions League-kval startade på onsdagen riktades de flesta finländska blickarna mot HJK:s möte med isländska Valur. En match som slutade i förlust för HJK och därmed var också Europaäventyret över.

Men tittar man lite närmare på onsdagens matcher är det ett resultat och framför allt ett mål som sticker ut. Gintra Universitetas från Litauen slog Slovan Bratislava med 4–0 och lagets första mål gjordes av tidigare IK Myran-spelaren Amanda Kass.

– Det var lite stressigt då vi hade spelat över 60 minuter och det stod fortfarande 0–0. Men så fick vi en hörna som var perfekt slagen och då kände jag bara att nu går jag på den. Jag såg inte när bollen gick i mål eftersom jag föll i samma ögonblick, och först när lagkamraterna sprang fram förstod jag att det hade blivit mål.

– Jag var mest chockad och hade inte trott att jag skulle göra mål, men visst var jag glad. Det här året har varit så mycket upp och ner, och jag trodde ju inte ens att jag skulle spela här på hösten, säger Kass till Yle Sporten.

Äventyret började mest på skoj

Kass inledde säsongen i damernas division 1 med Myran men på sensommaren flyttade hon till Litauen. Att äventyret överhuvudtaget blev av är tack vare en tidigare lagkamrat.

Amerikanskan Jessica Ayers spelade för Nedervetilklubben i fjol men flyttade sedan till Gintra Universitetas.

– Vi höll kontakt under året och i början sa jag mest på skoj att jag kanske skulle åka till Litauen och spela med henne. Men sen blev det mer och mer seriöst så det är via henne som jag kom hit, säger Kass.

Hur har den första tiden varit i Litauen?

– Det har gett väldigt mycket, både fotbollsmässigt och på det personliga planet. Jag är väldigt tacksam över att jag fick komma hit.

– I början var allt jättenytt och väldigt annorlunda. Det är inte så många som talar engelska och allt från fotbollen till maten är annorlunda. Nu har jag börjat anpassa mig och det känns skönt, säger Kass.

I Litauen ligger fokus på fotbollen samtidigt som hon sköter sina studier vid Pedersöre gymnasium på distans.

– Det är lite skola och så får jag satsa på fotbollen. Jag lever nog drömmen och det är perfekt, säger Kass.

Hela IK Myran-laget samlat för avspark.
Kass har spelat i ligan och division 1 med IK Myran. Hela IK Myran-laget samlat för avspark. Bild: Yle/Antti Koivukangas IK Myran,damfotboll,Nationella ligan

Svag liga, klubben fokuserar på Champions League

Gintra Universitetas är det klart bästa laget i Litauen och prenumererar på ligatitlarna. I ligan finns bara sex lag och Gintras Universitetas brukar vinna sina matcher med förkrossande siffror.

– Ligan är inte så bra. Vårt lag är bra medan resten spelar mest på skoj. Ligamatcherna har nästan varit som träningsmatcher. I Finland är ligan mycket jämnare och man får mycket ut av matcherna. Här är varje träning på väldigt hög nivå och man får mycket ut av det.

– I ligan tillåter man bara fyra utländska spelare på planen samtidigt så i vissa matcher har jag spelat 90 minuter och i vissa 45 minuter. Vi är tio utländska spelare i laget och alla måste ju få spela. Det har nog fungerat bra fast det är klart att man vill spela så mycket som möjligt, säger Kass.

Eftersom Gintra Universitetas är så överlägsna i ligan ligger huvudfokus på Champions League, och så länge klubben är kvar i turneringen är Kass kvar i klubben.

– Lottningen är ju i morgon och då får vi veta hur det blir i nästa omgång. Vi har talat om att försöka nå sextondelsfinalerna som spelas i mars. Det krävs väldigt mycket för att det ska gå vägen.

– Vi måste vinna ytterligare två matcher för att ta oss dit. Det beror på vilket motstånd vi får framöver och om vi får spela hemma eller borta, säger Kass.