Hoppa till huvudinnehåll

Formel 1-tävling i Saudiarabien nästa år – människorättsorganisation kritiserar beslutet: ”En del av den sportswashing som finns”

Formel 1-bilar startar ett lopp.
Formel 1-bilar startar ett lopp. Bild: XPB Images Formel 1

Rykten har cirkulerat ett tag och nu är det bekräftat att Saudiarabien tar plats i F1-kalendern nästa säsong. Tävlingen kommer att placeras i Jeddah. Vi är glada över potentialen att nå nya fans, säger Liberty Medias vd Chase Carey.

Om några veckor ska F1 presentera sin tävlingskalender för 2021, men redan nu är det klart att Saudiarabien kommer att arrangera ett lopp. Det blir ett stadslopp i Jeddah som kommer att köras under slutskedet av säsongen.

– Saudiarabien är ett land som snabbt blir ett nav för sport och underhållning, och vi är väldigt nöjda med att Formel 1 kommer att tävla där från och med nästa säsong.

– Regionen är viktig för oss då 70 procent av befolkningen är under 30 år. Vi glada över potentialen att nå nya fans och ge våra befintliga fans en spännande tävling på en otrolig och historisk ort, säger Chase Carey som är vd för Liberty Media.

Ett stort antal andra idrotter har arrangerat tävlingar i Saudiarabien men det har lett mycket kritik om sportswashing där tveksamma regimer vill försöka förbättra sitt rykte genom olika evenemang.

Människorättsorganisationen Amnesty har också starkt kritiserat beslutet att arrangera ett lopp i landet.

– Formel 1 borde inse att en tävling i Saudiarabien är en del av den sportswashing som finns. Inför tävlingen i Jeddah vill vi uppmana alla förare, ägare och stall att tala om mänskliga rättigheter i landet och uttrycka solidaritet för fängslade människorättskämpar, skriver man i ett uttalande enligt The Guardian.

Tidigare har Formel 1 kritiserats för att man arrangerar tävlingar i Bahrain, Azerbajdzjan, Ryssland, Förenade Arabemiraten och Kina. Nu svarar med att man arbetar hårt för att vara en positiv kraft på alla orter där man tävlar.

– Vi tar vårt ansvar väldigt seriöst, och gjort vår ståndpunkt angående mänskliga rättigheter och andra frågor tydliga för alla partners och värdländer.

Läs också