Hoppa till huvudinnehåll

Nu ska alla norrmän stanna hemma – smittan ökar särskilt i Oslo och Bergen

Porträtt på Erna Solberg i profil.
Statsminister Erna Solberg meddelade om Norges nya coronarestriktioner i Stortinget i dag. Arkivbild. Porträtt på Erna Solberg i profil. Bild: EPA-EFE/All Over Press Erna Solberg

Norge har fortfarande ett av de bästa smittlägena i Europa men vill inte se samma utveckling som andra haft. De skärpta begränsningarna gäller i flera veckor framåt.

Norges incidenstal för de senaste två veckorna är 89 smittade på 100 000, vilket är klart bättre än i de flesta länder i Europa.

Men statsminister Erna Solberg är tydlig: Vi har sett smittan öka i många länder de senaste veckorna och Norge vill inte ha samma situation.

– Därför sätter vi in starkare tilltag för att begränsa mobiliteten och reducera den sociala kontakten mellan människor. Det betyder att folk i största möjliga grad ska hålla sig hemma och ha minsta möjliga kontakt med andra än sina närmaste, sa statsminister Erna Solberg i Stortinget i dag.

Det betyder att folk i största möjliga grad ska hålla sig hemma och ha minsta möjliga kontakt med andra än sina närmaste

Alla regioner i Norge upplever en ökande smittspridning, men särskilt Oslo och Bergen. I huvudstaden registrerades 162 nya fall det senaste dygnet.

– Ökar smittan ytterligare så kan vi mista kontrollen, sa Solberg. Den yttersta konsekvensen då är att sjukhusen blir överväldigade av antalet patienter som behöver behandling.

Norges coronaråd har nu uppdaterats med en rad nya åtgärder.

Förutom att alla i största grad ska hålla sig hemma gäller bland annat:

  • Högst 20 personer får samlas på privata sammankomster på offentliga platser, eller högst 200 på offentliga arrangemang med sittande publik. I privata hem ska norrmännen ha högst fem gäster utöver det egna hushållet.
  • Alla unga och vuxna som umgås med andra utanför hushållet ska hålla minst två meters avstånd till dem som befinner sig i riskgrupp.
  • Resor inom landet ska undvikas, och det införs krav på negativa coronatest för inresande till Norge från länder med stor smittspridning. Det införs också karantänhotell för inresande som inte har fast bostad eller godkänd karantänplats från en arbetsgivare.
  • Stopp för alkoholförsäljning efter midnatt införs i hela landet och restauranger ska inte släppa in nya gäster efter klockan 22.
  • Högskolor och universitet övergår till digital undervisning.

Läs också