Hoppa till huvudinnehåll

RFV lindrar på begränsningarna – större evenemang kan ordnas igen i Österbotten

Joukkue harjoittelee jäällä
I och med regionförvaltningsverkets nya beslut kan Vasa sport igen spela hemmamatcher med publik. Joukkue harjoittelee jäällä Bild: Terhi Varjonen/Yle Vasa,ishockey,Vasa Sport

Offentliga tillställningar med högst 20 personer får igen ordnas i Österbotten. Samtidigt upphävs totalförbudet mot evenemang med över 50 personer.

Den okontrollerade ökningen av coronafall har stannat av i Österbotten och därmed lättar regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland på restriktionerna.

Läget kräver ändå fortsättningsvis att österbottningar beter sig försiktigare än i de övriga områdena.

Begränsningsbeslutet gäller nu tillställningar med över 20 personer, medan totalförbudet mot evenemang med över 50 personer upphävs. Beslutet är i kraft från 6 november till 30 november.

Det här innebär att evenemang med över 20 personer kan ordnas så väl inomhus som utomhus, ifall arrangörerna kan följa de angivna säkerhetsföreskrifterna.

Säkerheten i offentliga tillställningar och sammankomster ska tryggas genom att begränsa antalet kunder, hålla säkra avstånd och följa hygienanvisningarna.

Om det lokala läget kräver kan kommunerna fatta beslut som är striktare eller som kompletterar regionförvaltningsverkets begränsningar.

Om läget väsentligen förändras gör regionförvaltningsverket en ny bedömning av beslutet att begränsa sammankomsterna.