Hoppa till huvudinnehåll

Polisen förtegen om drunkningsfallet i Borgå simhall - utredningen har inletts och Borgå stad vidtar inga åtgärder förrän svar finns

Borgå simhall
Ett barn drunknade i Borgå simhall på torsdagen. Nyheten var chockerande för många Borgåbor (arkivbild). Borgå simhall Bild: Milena Hackman / Yle Borgå,borgå simhall

Polisen utreder drunkningsolyckan i Borgå simhall som inträffade i torsdags. I det här skedet bildar sig polisen en uppfattning om händelseförloppet, som ledde till att ett barn avled trots återupplivningsförsök.

- Det är en väldigt chockerande nyhet, och på stadens vägnar vill jag framföra ett djupt deltagande i de anhörigas sorg. Många myndigheter, speciellt polisen, har nu ansvaret för utredningen, säger stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula i Borgå.

Han tror att utredningen kan komma att ta flera veckor, men konstaterar att polisen sköter informationen om fallet.

Den här olyckan hände i stadens simhall. Kommer Borgå stad att se över antalet simövervakare i hallen?

- Jag tror inte det är aktuellt just nu. Först måste vi få veta vad som har hänt. Om det framkommer något i utredningen som visar att vi borde förändra något i simhallens verksamhet så gör vi förstås det, säger Ujula.

Jukka-Pekka Ujula
Borgås stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula säger att det som har hänt är chockerande (arkivbild). Jukka-Pekka Ujula Bild: Yle/ Fredrika Sundén Jukka-Pekka Ujula,stadsdirektörer,Borgå

Hurudant stöd har staden erbjudit de inblandade i olyckan?

- Alla inblandade har haft möjlighet att kontakta Östra Nylands social- och krisjour. De erbjuder psykosocialt stöd till alla som behöver hjälp efter händelsen.

Barnet som drunknade deltog i en eftermiddagsklubbs verksamhet. Handlar det om en klubb i anslutning till någon av stadens skolor eller om en privat eftisklubb?

- Det vill jag inte kommentera just nu. Det är myndigheternas sak att ge närmare information om det.

Känner du ändå till om den berörda eftisklubbens verksamhet fortsätter som normalt under fredagen?

- På allmän nivå kan jag säga att vi försöker upprätthålla all verksamhet i staden som normalt. Fallet påverkar inte stadens verksamhet.

Simhallen har under fredagen varit öppen för allmänheten igen. Hallen stängdes på torsdag eftermiddag efter det inträffade.

Ljus och ett hjärta gjort av stenar.
Drunkningsolyckan har väckt starka känslor bland Borgåborna. Ljus och ett hjärta gjort av stenar. Bild: Yle/Hedvig Sandell ljus (konkret icke-levande objekt),Gravlyktor,drunkningsolyckan i borgå simhall november 2020

Har liknande drunkningsolyckor inträffat tidigare i Borgå simhall?

- Jag har frågat om det här inom staden, men jag har inte fått information om att någon liknande sorglig händelse skulle ha inträffat.

I det här skedet är polisen väldigt förtegen om fallet, eftersom utredningen just har inletts.

- Polisen utreder omständigheterna kring händelsen och fakta som hör ihop med fallet, mer än så kan jag inte säga i det här skedet, säger kriminalkommissarie Tero Tyynelä från Polisinrättningen i Östra Nyland.

Har ni redan fått en uppfattning om hur allting hände?

- I det här skedet håller vi ännu på att bilda oss en uppfattning.

Om det framkommer något i utredningen som visar att vi borde förändra något i simhallens verksamhet så gör vi förstås det― Jukka-Pekka Ujula, stadsdirektör

Har polisen redan hört de inblandade?

- Det kan jag inte kommentera, säger kriminalkommissarie Tero Tyynelä.

Under vilken benämning går utredningen?

- I det här skedet är benämningen under utredning medan vi bildar oss en uppfattning om händelseförloppet. Benämningen klarnar senare.

Finns det alltså ingen som misstänks för brott i det här skedet?

- Det här är en sak vi utreder.

Tyynelä säger att han inte i det här skedet kan ta ställning till hur länge utredningen kommer att pågå. Polisen kommenterar inte till vilken eftermiddagsklubb offret för olyckan hörde.