Hoppa till huvudinnehåll

Åbo Domkyrkas julgran kommer återigen från Masku - i år uteblir den traditionella ceremonin kring tändandet av jullamporna

Domkyrkotorget i Åbo, julgran reses framför kyrkans trappor.
Så här såg julgranen ut i fjol. Arkivbild. Domkyrkotorget i Åbo, julgran reses framför kyrkans trappor. Bild: Linus Hoffman / Yle Åbo domkyrka,åbo dimkyrkas julgran 2019

Domkyrkans julgran kommer för andra året i rad från Masku - och i år är den till och med ståtligare än i fjol.

Julgranen hämtas från Masku den 25 november och placeras senast klockan 14 samma dag på sin vanliga plats framför Domkyrkan i Åbo. Men i år kommer man på grund av coronaläget inte att ordna de sedvanliga festligheterna kring tändandet av granbelysningen.

Kuntecs platschef Timo Kajava fick nys om årets gran genast efter att den förra granen hade avhämtats. Ägaren hade i medierna sett att man söker efter en julgran och upptäckte att granen som blev vald ifjol fanns i närheten av var hen själv bor.

Ägaren föreslog då sin egen gran i Masku som julgran för Domkyrkan i år.

Turun tuomiokirkon joulukuusi kirkonpuolelta kuvattuna.
Placeringen av granbelysningen i fjol väckte en del uppmärksamhet. Enligt vissa var belysningen ojämnt placerad. Arkivbild. Turun tuomiokirkon joulukuusi kirkonpuolelta kuvattuna. Bild: Minna Rosvall / Yle Åbo domkyrka,julgranar,jul

Kajava som väljer gran har varit på plats och inspekterat granen, och har konstaterat att årets gran till och med är ståtligare än den i fjol, den är åtminstone 22 meter hög.

- Det är fråga om en stor och praktfull gran. Den är på en så besvärlig plats att man ännu inte har kunnat mäta den. Kronan är bredare än på den förra granen, säger Kajava.

Det här är den tjugoandra granen som Kajava avhämtar, och den elfte granen som han själv valt. Samtidigt blir det här Kajavas sista gran, eftersom han går i pension innan nästa års julgran skaffas.

Efter att den förra granen, i fjol, hade tjänat sitt syfte som julgran snickrade man bland annat urnor av den, under ledning av slöjdlärare Matti Vainio vid finska arbetarinstitutet i Åbo.

Vad kommer hända med årets julgran efter Tjugondag Knut - månntro?

Artikeln baserar sig på Turun tuomiokirkon kuusi jälleen Maskusta skriven av Minna Rosvall. Texten översattes av Pontus Nyqvist.