Hoppa till huvudinnehåll

Imponerande formbesked av Joni Mäki i sprintpremiären – prisades av tv-kommentatorerna: "Han är kung i dag, helt överlägsen"

Joni Mäki jublar.
Arkivbild på Joni Mäki. Joni Mäki jublar. Bild: All Over Press / Marko Tuominiemi Joni Mäki

På lördag var det skidpremiär i Finland då damerna och herrarna gjorde upp i fristilssprint i finska cupen i Vuokatti. Herrsegraren Joni Mäki var dagens stora namn och gav hoppingivande besked med tanke på världscupen. Anne Kyllönen tog hand om damsegern. Julia Häger föll i sin kvartsfinal och blev i semifinalen en sekund från en finalplats.

Sprintspecialisten Joni Mäki levererade ett formbesked som heter duga. I förmiddagens kval var Mäkis insats den stora snackisen. Det var kvaltiden som stack ut. Mäki var etta på 2.43,62 och marginalen till kvaltvåan Ristomatti Hakola var hela 7,66 sekunder.

Mäki fortsatte att imponera och hade inga problem att vinna kvartsfinalen, semifinalen och slutligen finalen. På förhand förväntades Hakola kunna utmana Mäki, men Hakola fick nöja sig med en tredjeplats.

På damsidan var Anne Kyllönen snabbast i både kvalet och finalen. Julia Häger från IF Minken var FSI-etta i kvalet med sin femteplats. Pargas IF:s Anni Lindroos överraskade och imponerade genom att åka i mål som kvalsjua.

Julia Häger nära final

I sin kvartsfinal slutade Lindroos trea. Hon var 1,3 sekunder efter tvåan Nastassia Kinnunen som tog sig till semifinal.

IF Minkens Andrea Julin hamnade i ett tufft heat med Vilma Nissinen och Laura Mononen. Julin var trea i sin kvartsfinal, men gick vidare på tid.

Klubbkamraten Häger säkrade direkt sin semifinalplats genom att sluta tvåa i kvartsfinal nummer tre. Hon åkte i mål knappt tre sekunder efter segraren Kati Lylynperä. Häger stod för en stark och imponerande upphämtning efter att ha fallit tidigt och tappat mark.

– Jag tänkte att jag inte kan ge upp och gav sedan allt, sa Häger om kvartsfinalen i tv-intervjun.

Julia Häger intervjuas.
Julia Häger intervjuas. Julia Häger intervjuas. Bild: All Over Press / Marko Tuominiemi Julia Häger

Häger och Julin erbjöds goda chanser att ta sig till final. I semifinalskedet var nämligen de topptippade damerna placerade i den första semifinalen. Anne Kyllönen var klar etta där före Katri Lylynperä, Vilma Nissinen och Laura Mononen.

I den andra semifinalen drog Anni Alakoski, Jasmi Joensuu och Julia Häger snabbt upp en lucka till de övriga. Häger, som fick jobba hårt i sin kvartsfinal efter fallet, tappade i sin tur mark till Alakoski och Joensuu i mitten av semifinalen.

En stark upphämtning på slutet räckte inte till en plats bland de två bästa och Hägers tid var en dryg sekund för långsam för att gå till final på tid.

Belåten segrare

I damfinalen tog Anne Kyllönen tidigt initiativet. Hon kom in som etta på upploppet och segern var aldrig hotad.

Anne Kyllönen på startstrecket.
Anne Kyllönen på startstrecket. Anne Kyllönen på startstrecket. Bild: All Over Press / Marko Tuominiemi Anne Kyllönen

Det blev en tuff kamp om de övriga pallplaceringarna. Jasmi Joensuu var tvåa och den stora damöverraskningen – Anni Alakoski – trea.

– Semifinalloppet var dagens bästa. Det var meningen att hålla hög fart från början. I världscupen måste man ha snabbheten och jag försökte ha det i åtanke, sa Kyllönen i segerintervjun.

– Jag kom hit efter ett oerhört tufft läger. Det blev fyra lopp trots att jag kände mig trött. Det var en riktigt bra dag.

"En knockout direkt"

På herrsidan fortsatte Joni Mäki att imponera efter kvalsuccén. I semifinalen drog Mäki och Lauri Vuorinen direkt upp en stor lucka till det övriga fältet.

– Det var en knockout direkt, sa tv-experten Sami Jauhojärvi om Mäkis insats.

– Jag har inte sett något liknande på länge, kontrade kommentatorn Jussi Eskola med.

Mäki vann semifinalen med två sekunders marginal till tvåan Vuorinen.

– Det ska bli intressant att se hur Joni Mäki klarar sig i världscupen då norrmän, ryssar, fransmän, svenskar och italienare står för motståndet, sa Eskola.

Ristomatti Hakola tog hand om den andra semifinalsegern och kvalets sex bästa herrar kvalificerade sig för finalen.

"Förstummande"

I finalen var det igen Mäki för hela slanten. Han tryckte på gaspedalen direkt och hade halvvägs flera sekunder upp till de övriga.

– Joni Mäki är kung i dag, helt överlägsen, sa Eskola.

– Förstummande, håller han den här nivån klarar han sig i världscupen, sa Jauhojärvi.

Det var aldrig något snack om saken och Mäki behövde inte ens ta i på upploppet. Hakola och Vuorinen gjorde upp om andraplatsen och det var Vuorinen som åkte i mål som tvåa.

"Sommarträningen gick riktigt bra"

Segraren Mäki var belåten efter loppet.

– Det gick överraskande lätt. Jag visste på förhand inte riktigt vad jag skulle förvänta mig, men tydligen fungerade det bra, sa han i tv-intervjun.

– Sommarträningen gick riktigt bra. Hösten har varit lite varierande. Uppenbarligen helt okej ändå.

Så småningom får Mäki mäta sig mot internationellt motstånd.

– Jag är nöjd att kunna hålla farten i varje heat. I världscupen är det inte lätt, man måste prestera redan i kvartsfinalerna, sa Mäki.

Världscuppremiären äger rum om tre veckor i Ruka. Herrarna inleder säsongen med sprint i klassisk stil fredagen den 27 november.

Finalresultat, damer (fristil):

1. Anne Kyllönen, Kainuun Hiihtoseura 3.23,68
2. Jasmi Joensuu, Vantaan Hiihtoseura +0,70
3. Anni Alakoski, Kainuun Hiihtoseura +0,87
4. Katri Lylynperä, Vuokatti Ski Team +1,60
5. Laura Mononen, Hämeenlinnan Hiihtoseura +2,47
6. Vilma Nissinen, Vuokatti Ski Team +10,94

Finalresultat, herrar (fristil):

1. Joni Mäki, Pohti SkiTeam 2.52,88
2. Lauri Vuorinen, Skiteam 105 +1,67
3. Ristomatti Hakola, Jämin Jänne +2,64
4. Verneri Suhonen, Hollolan Urheilijat -46 +5,77
5. Perttu Hyvärinen, Puijon Hiihtoseura +6,15
6. Emil Liekari, Vuokatti Ski Team +12,52

Läs också