Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Demokrater i USA drar en kollektiv suck av lättnad – Biden var aldrig en drömkandidat men han lyckades uppfylla det viktigaste målet för sina väljare

Personer som firar Joe Bidens valseger.
För Demokraterna har årets presidentval handlat om en sak framom andra: Att hindra ett återval av Donald Trump, skriver Svenska Yles USA-korrespondent Ville Hupa. Personer som firar Joe Bidens valseger. Bild: LEHTIKUVA / AFP, YLE Presidentvalet i USA 2020

Några minuter efter halv tolv amerikansk östkusttid på lördag kom det förlösande beskedet som demokrater runtom i USA ängsligt väntat på i nästan fyra dygn: Joe Biden blir USA:s nästa president.

Firandet i min omedelbara närmiljö, ett novembersoligt Brooklyn – en demokratisk bubbla i den demokratiska storstaden New York – kom snabbt igång.

Spontana applåder bröt ut bland folk nere på gatan medan tjutande bilhorn avlöste varandra. Från ett fönster eller en terass hördes trumpettoner (eller kanske var det en saxofon) till The Star-Spangled Banner, den amerikanska nationalsången.

För Demokraterna har årets presidentval handlat om en sak framom andra: Att hindra ett återval av Donald Trump.

Det målet håller nu på att förverkligas.

Joe Bidenin kannattajat juhlivat kaduilla Philadelphiassa.
Folket har talat, står det på plakatet. Joe Bidenin kannattajat juhlivat kaduilla Philadelphiassa. Bild: EPA / Tracie van Auken USA,Joe Biden,Donald Trump

Bidens räddare under nödens dagar i mars – kongressledamoten James Clyburn

Över trettio år efter sitt första försök att bli USA:s president – ett försök som fick ett snöpligt slut – vinner Joe Biden kampen om Vita huset.

Den snart 78-åriga Biden kan svårligen beskrivas som demokraternas drömkandidat. Snarare var han kandidaten som tillräckligt många demokrater ställde sig bakom i hopp om att Biden representerade den bästa chansen till en seger över Trump.

Till Bidens förtjänst bör tillskrivas att han, åtminstone tillfälligt, enar den brokiga och delvis splittrade demokratiska väljarkåren, och det räckte till en valseger.

En kvinna firar Joe Bidens valseger i Delaware. Hon har den amerikanska flaggan runt sig.
En nöjd Biden-anhängare i Wilmington i Delaware. En kvinna firar Joe Bidens valseger i Delaware. Hon har den amerikanska flaggan runt sig. Bild: AFP / Lehtikuva Presidentvalet i USA 2020

Vem avgjorde valet till Bidens fördel? Minoritetsväljarna, förortskvinnorna, väljarmassorna i de stora städerna eller den lilla skaran obundna väljare?

De kommande dagarna och veckorna kommer att bjuda på olika analyser.

Men om Biden vill tacka en enskild person för valsegern så bör han ringa upp James Clyburn, kongressledamoten och den demokratiska tungviktaren i South Carolina.

Utan Clyburns offentliga stöd, några dagar före delstatens primärval i mars, hade Biden knappast fått det massiva stöd från den afroamerikanska väljarkåren som i slutändan räddade hans vid den tipdunkten kollapsande kampanj.

Tudelningen i USA består

Nu vill Biden, en pragmatiker som vägrar ge upp sin tro på politiska kompromisser, försöka ena ett splittrat land.

– Jag tänker vara en president för alla amerikaner, inte bara dem som röstade på mig, är budskapet som Biden upprepat mer än en gång.

Det är en vacker tanke, men en tanke som snabbt riskerar att kollidera med en krass politisk verklighet. USA är ett djupt polariserat land, där utrymmet för politiska kompromisser krympt ytterligare under de senaste åren.

Därtill kommer Bidens politiska rörelseutrymme med stor sannolikhet att begränsas ytterligare av att han har en republikanskt ledd senat emot sig.

Joe Biden gör en segergest.
Joe Biden har lovat vara en president för alla amerikaner. Joe Biden gör en segergest. Bild: AFP / Lehtikuva Joe Biden,Presidentvalet i USA 2020,USA

Trump är inte en politisk parentes

På den andra sidan av det politiska spektrumet finns över 70 miljoner amerikaner som röstat på Donald Trump.

Många av dem kommer vakna till en ny dag med en känsla av besvikelse och frustration. Den känslan kommer förmodligen bara att förstärkas av Trumps försök att ifrågasätta valresultatet och hans ovilja att erkänna en förlust.

Mycket kan sägas om Trump, men att avfärda honom som en politisk parentes vore ett stort misstag. Han har inte bara lyckats skapa en lojal folkrörelse bakom sig, Trumps tid i Vita huset har också lämnat djupa spår i den amerikanska politiken.

Demokrater som drömmer om att återvända till ett “politiskt normaltillstånd” löper stor risk att bli besvikna.

Men valseger är en valseger, och för många demokrater har Trumps tid i Vita huset varit en traumatisk upplevelse.

Många av dem kommer att känna att de kan andas lite lättare ikväll.

Läs också