Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: En vingklippt Biden i senatens klor? Det här är vad den nya presidenten ställs inför

Joe Biden. Kommentarsstämpel av Mette Nordström
Joe Biden. Kommentarsstämpel av Mette Nordström Joe Biden,Presidentvalet i USA 2020

Föreställ dig att vi rider ut den trumpska storm som följer på valresultatet. Och att Joseph R. Biden Jr. i januari sätter sig bakom det berömda ekbordet i Ovala rummet, och kavlar upp ärmarna. Vad händer sen?

Ett gott råd till Biden är att ha en dokumentförstörare placerad vid 1800-talsbordet. För där hamnar förmodligen en hel del av policypappren, åtminstone de mera progressiva planerna.

Demokraterna fick inte den storslam de hade hoppats på då kongressvalen ledde till att republikanerna troligen behåller kontrollen över den mäktiga senaten (det blir en andra omgång i Georgia om två platser), och dessutom knappade in på demokratdominansen i representanthuset.

Drömmen om att ena det djupt polariserade landet bleknar redan

Kombinationen demokratisk president och en republikansk senat tar kål på mycket i den agenda som förde Biden till presidentposten, och drömmen om att ena det djupt polariserade landet bleknar redan.

I farozonen finns allt från hälsovårdsfrågor till åtgärder för att stoppa klimatförändringen som var en av Bidens huvudfrågor.

Demokraterna kan likaså glömma alla tankar på att kontra den nya starka konservativa dominansen i Högsta domstolen genom att öka antalet domarplatser.

Republikanernas hårdnackade obstruktion blev vardag för den förra demokratiska presidenten Barack Obama

Inte heller ministrar kommer att installeras innan senatens republikaner har fått säga sitt. Det torde å sin sida betyda att demokraternas vänsterfalang kan säga adjö till ministerposter. Och i den falangen finns många av den unga generationens politiker som betraktas som partiets framtid.

Republikanernas hårdnackade obstruktion blev vardag för den förra demokratiska presidenten Barack Obama som tillsammans med sin vicepresident Joe Biden fick genomleva stoppade utnämningar, budgetkaos och nedstängning av statsapparaten.

Huvudmotståndaren var under de senare åren senatens majoritetsledare Mitch McConnell, och samma man är i dag omvald och kan fortsätta på sin gamla post.

Lägg ännu till pusslet den oberäkneliga Donald Trump, som de facto fick ännu fler röster än i valet 2016. Han kommer inte att försvinna. Trumps hängivna anhängarbas gör honom till en maktfaktor som kan påverka den republikanska politiken länge framöver.

I bästa fall kan Bidens spelöga hjälpa då man tar itu med det allra svåraste just nu - coronakrisen

Alla amerikanska historier skall ändå ha en "silver lining", en avslutande ljusglimt. Joe Biden har med sina 47 år i politiken ett brett nätverk och det var han som fick sköta mycket att grovjobbet för Obama.

Han är ett politiskt proffs som inte har dragit sig för att köpslå med McConnell, till många demokraters förtret.

I bästa fall kan Bidens spelöga hjälpa då man tar itu med det allra svåraste just nu - en förödande coronakris som inte bara skördar rekordmånga offer utan också slår hårt mot det som för många var den viktigaste valfrågan, den amerikanska ekonomin.

Skribenten var Yles korrespondent i Washington under Obamas andra period.

Läs också