Hoppa till huvudinnehåll

Att erkänna sig besegrad eller inte? Trump fortsätter hävda valfusk, Melania Trump om valresultatet: "Det amerikanska folket förtjänar ett rättvist val"

President Donald Trump ringde inte och gratulerade Joe Biden efter att samtliga större tv-bolag utropat Biden som segrare i presidentvalet. En del av Trumps vänner och rådgivare säger att han aldrig kommer att erkänna sig besegrad. Många undrar hur han tänker gå vidare.

President Trump befann sig på sin golfklubb Trump National Golf Club, i Sterling Virginia, när de stora amerikanska mediebolagen utropade Joe Biden som segrare i presidentvalet.

Strax därefter offentliggjordes ett uttalande av Trump där medierna anklagades för att hjälpa Biden att "falskt utmåla sig som segrare", eftersom de inte vill att "sanningen" ska avslöjas.

"Med start på måndagen kommer vår kampanj att driva vår rättsprocess för att försäkra oss om att vallagarna följs fullt ut och att den rättmätiga segraren får inta sin plats. Det Amerikanska Folket är berättigat till ett rättvist val: det innebär att alla lagliga röster räknas och att inga olagliga röster räknas", heter det i uttalandet.

President Trump återvände från sin golfrunda i Virginia på eftermiddagen.
President Trump återvände från sin golfrunda i Virginia på eftermiddagen. President Trump återvände från sin golfrunda i Virginia på eftermiddagen. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump

Någon timme senare då Trump återvände till Vita huset var hans min rätt dyster, medan Biden-anhängare firade högljutt i närheten.

Sedan fortsatte han att åberopa valfusk på Twitter och påstod att republikanska observatörer inte tilläts se då "dåliga saker hände".

Hoppa över Twitterpostning

Trump skrev också att han fått 71 miljoner röster, vilket är det högsta antalet röster som en sittande president någonsin fått. Exempelvis CBS:s sammanställning bekräftar det här.

Enligt exempelvis CBS har Joe Biden fått över 75 miljoner röster och fler röster än någon i tidigare presidentval.

Under söndagsmorgonen lokal tid ifrågasatte Donald Trump ännu en gång rösträkningen på Twitter. I en serie inlägg på Twitter citerar Trump den amerikanska juristen Jonathan Turley som hävdar att det finns bevis för att röstfusk förekommit i valet.

USA har en historia av valproblem, man måste gå igenom rösterna, lyder inlägget.

Hoppa över Twitterpostning

Trump citerar också den amerikanska politikern och historikern Newt Gingrich.

– Vi tror att dessa människor är tjuvar. Detta var ett stulet val, står det i inlägget.

Hoppa över Twitterpostning

Trump kan vinna på att dra ut på dramat?

Det har hittills inte framförts några som helst bevis för att det skulle ha förekommit valfusk i någon nämnvärd grad.

De stämningsansökningar som Trumpkampanjen hittills lämnat in i Georgia, Michigan och Pennsylvania har inte fått någon vidare framgång. De flesta bedömare som citeras av nyhetsbyråer och större mediabolag tror inte att omräkningar eller nya stämningar kan komma att rubba valresultatet till Trumps fördel.

– Han tänker slåss, säger Trumps ekonomiske rådgivare Larry Kudlow till nyhetsbyrån AP.

Trumps nära vän och tidigare fixare och rådgivare Roger Stone tror inte att Trump någonsin kommer att erkänna sig besegrad, enligt AP.

Trump-anhängre samlades i Sacramento, Kalifornien på lördagen. "Be om att sanningen ska avslöjas" står det på det här plakatet.
Trump-anhängre samlades i Sacramento, Kalifornien på lördagen. "Be om att sanningen ska avslöjas" står det på det här plakatet. Trump-anhängre samlades i Sacramento, Kalifornien på lördagen. "Be om att sanningen ska avslöjas" står det på det här plakatet. Bild: EPA-EFE/DAVID ODISHO Donald Trump

Enligt Stone kommer halva folket därmed att kasta en skugga över Bidens presidentskap, eftersom de kommer att vara fortsatt övertygade om att Biden valdes olagligt.

AP citerar också anonyma allierade till Trump som menar att om Trump vill grunda ett eget medieimperium, eller ställa upp i presidentvalet 2024 så kan han vinna på att dra ut på det här dramat.

Eller är Trump beredd att erkänna resultatet?

Det finns en inre cirkel runt Trump som enligt AP uppmuntrar Trump till fortsatt strid. Där ingår Trumps advokat Rudy Giuliani och Trumps vuxna söner Donald Jr. och Eric.

Men den juridiska striden är kostsam och insamlingen av både pengar och tips om valfusk är arbetsdryg. ABC News rapporterar att den tipstelefon som Trumpkanmanjen etablerat för att samla in tips om valfusk översköljs av skämtsamtal.

Med hänvisning till anonyma källor påstår CNN att Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner redan gjort framstötar för att Trump ska erkänna valresultatet.

Jared Kushner utanför Vita huset på väg till en kampanjtillställning den 26 oktober.
Jared Kushner utanför Vita huset på väg till en kampanjtillställning den 26 oktober. Jared Kushner utanför Vita huset på väg till en kampanjtillställning den 26 oktober. Bild: EPA-EFE/Chris Kleponis Jared Kushner

Enligt CNN:s källor ska även Melania Trump ha bett Trump "acceptera" valförlusten. Samtidigt skriver hon på Twitter att varje laglig röst måste räknas, men inte de olagliga rösterna.

– Det amerikanska folket förtjänar ett rättvist val, skriver hon.

Hoppa över Twitterpostning

Fox News hänvisar också till anonyma, Trump närstående, källor som säger att Trump är beredd att erkänna resultatet helt artigt och att gå med på ett fredligt maktskifte, förutsatt att rättsprocesserna inte ser ut att leda någon vart.

– President Trump är berättigad att ta den tid han vill för att smälta det här. Det var ett jämnt val och det är inte produktivt att kräva ett omedelbart erkännande, säger Ari Fleicher till nyhetsbyrån Reuters.

Fleicher var pressekreterare under George W. Bush och Fleicher menar att det enda sättet att hålla ihop landet är att ge Trump litet tid.

Källor: AP, Reuters, Fox News, CNN, ABC, CBS

Artikeln har uppdaterats den 9.11 klockan 10.05 med att CBS:s sammanställning bekräftar att Trump fått över 71 miljoner röster. Också Bidens röstmängd uppdaterades.

Läs också