Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Håller Åland United för trycket? Det här måste du veta inför nagelbitaren som avgör Nationella ligan

Det blir inte mer spännande än så här: Inför den sista omgången i Nationella ligan ligger två lag i täten på samma poäng. Frågan är om Åland United eller TiPS får åka hem med bucklan. Vi listar det du måste veta inför den avgörande söndagsomgången. Missa inte matchchatten med landslagsspelaren Adelina Engman!

2009, 2013 – och 2020?

Åland United har redan tagit en cuptitel i år. Nu är laget hisnande nära ligapokalen och klubbens tredje mästerskap.

Men marginalerna är lika små som i Georgia i det amerikanska presidentvalet. Det finns inget rum för snedsteg: TiPS flåsar i nacken.

Inför den sista omgången parkerar bägge klubbarna på 40 poäng i tabelltäten och möter tufft motstånd på bortaplan. Precis allt kan hända.

Men ÅU (+23) har betydligt bättre målskillnad än TiPS (+18). Det betyder i praktiken att ålänningarna åker hem med guldet om laget minst tar lika många poäng som TiPS.

TiPS firar ett mål i cupfinalen mot Åland United.
TiPS tonårstalanger har gått från klarhet till klarhet under säsongen. TiPS firar ett mål i cupfinalen mot Åland United. Bild: Lehtikuva Tikkurilan Palloseura,Nationella ligan

Matchen mellan Honka och ÅU hårdbevakas i tv-sändningen med start klockan 13.45, medan TiPS ställs mot KuPS i Kuopio.

Honka och KuPS strider om ligabronset. För KuPS räcker oavgjort för att säkra tredjeplatsen.

Vad kommer att avgöra i Esbo?

Offensiv gladfotboll möter en stenhård, svårpenetrerad försvarsmur.

För Honka har de fyra senaste matcherna resulterat i lika många segrar – och fjorton mål.

Åland United har bara släppt in nio mål på hela säsongen. Den rutinerade mittbackstrion Anna Westerlund, Tiia Peltonen och Pille Raadik gör få misstag och frågan är hur Honka ska skapa sina målchanser?

I klartext: Om Åland United lyckas neutralisera Honkas duktiga anfallsbesättning är guldet inom räckhåll.

ÅU kommer med största sannolikhet att näta i matchen. Laget är sylvasst på omställningar och har ligans bästa offensiva material.

Ode går i centrum av Mariehamn som är i höstskrud
Ode Fulutudilu växte upp i grav fattigdom. Det fanns sällan pengar, och ibland inte ens tak över huvudet Ode går i centrum av Mariehamn som är i höstskrud Bild: Yle/Magnus Eklöv Ode Fulutudilu

Kolla in de här spelarna

I Åland United har anfallsspelet kretsat kring stjärnan Ode Fulutudilu, som nyligen berättade sin fascinerande historia för Sportliv. Den sydafrikanska spelaren – som spelade i VM i fjol – har toppat formen under hösten. I de fem senaste matcherna är saldot fem mål. I dag lär trenden fortsätta. Fulutudilu spelar med nummer 14 på ryggen.

Anfallskollegan Isabella Mattsson har varit lika bra – den Pargasbördiga anfallaren har gjort mål i tre matcher på raken. Mattssons snabbhet och vassa avslut kan bli rena rama giftet för Honka, som haft problem i uppspelsfasen.

I Honka har finlandssvenska Dana Leskinen (nummer 32) stått för en imponerande säsong. Juniorlandslagsspelaren, som spelade i både EM och VM för ett par år sedan, har nätat sju gånger och är en väldigt sevärd lirare. Hon är fördomsfri och älskar att utmana.

Kaptenen Milla Punsar (nummer 77) stod för en av säsongen snyggaste mål i den förra omgången, då hon smällde in ett distansskott borta mot TPS. Punsar är lagets stora ledare och styr och ställer på mittfältet. Hon måste prestera på topp om Honka ska ha en chans i drabbningen.

Adelina Engman, Chelsea Ladies.
Adelina Engman chattar med läsarna under matchen. Adelina Engman, Chelsea Ladies. Bild: AOP Adelina Engman

Chatta med Adelina Engman!

Följ inte med matchen ensam. Logga i stället in på Yle Sportens matchchatt. Där kan du chatta, delta i omröstningar och följa med dramatiken på samtliga orter.

Landslagsstjärnan och Montpellier-proffset Adelina Engman fungerar som expert, medan Mattias Simonsen håller i trådarna. Engman var med då ÅU tog guld både 2009 och 2013. Hon tänker inte missa en eventuell tredje guldfest.

Sändningen från Honka–Åland United börjar klockan 13.45 på TV2 och Arenan. Sebastian Backman kommenterar matchen.

Ladda upp inför matchen med att se Sportlivs minidokumentär om Ode Fulutudilu.