Hoppa till huvudinnehåll

Heidi Hautala har under hela sin politiska karriär gått sin egen väg – och det blev hennes fall 2013: "Jag var utsatt för en komplott"

Politiker Heidi Hautala med randig klänning i tv-studion.
Heidi Hautala gästar Daniel Olin i veckans avsnitt och berättar bland annat om tomheten som hon upplever med distansjobb, då hon saknar att inte kunna träffa sina kollegor i Bryssel. "Jag behöver de informella kaffestunderna." Politiker Heidi Hautala med randig klänning i tv-studion. Bild: Barbro Ahlstedt Heidi Hautala

För sju år sen utsattes hon för ett mediedrev, men i dag jobbar Heidi Hautala i medieskugga som vice talman i Europaparlamentet. När hon gästar Daniel Olin i veckans avsnitt berättar hon om hur det var att avgå från posten som utvecklingsminister. Hon menar att hon följde sin gröna övertygelse när hon motsatte sig att finska isbrytare deltog i arktisk oljeborrning. Men hon medger också slarv.

Även i år ställde vi tillbaka klockorna med en timme den sista helgen i oktober. Det här är något som Europaparlamentarikern Heidi Hautala tillsammans med flera européer gärna skulle slippa.

Det var nära att det här året skulle ha varit det sista året med sommar- och vintertid.

– Jag är besviken och skäms lite över att vi inte nådde dit. Åtminstone inte ännu, säger Hautala som är en av dem som har varit med och drivit den här frågan på EU-nivå.

Europaparlamentet har godkänt förslaget om att sluta ställa om klockan, men EU:s andra beslutande organ, Europeiska unionens råd, som representerar medlemsländerna har ställt sig på tvären. Bland medlemsländerna har frågan om tidsomställningen inte framskridit.

Att oenigheter bland medlemsländerna leder till att EU:s beslutsprocesser tidvis kan vara frustrerande, det vet Hautala vid det här laget. Hon var en av de första finländska ledamoterna att väljas in till Europaparlamentet 1995 och sen dess har hon återvänt gång på gång.

– Arbetet i Europaparlamentet är väldigt tacksamt och de gröna värdena har blivit centrala frågor i politiken.

Daniel Olin med Heidi Hautala
Europaparlamentariker Heidi Hautala saknar inte att vara i offentligheten, berättar hon bland annat när hon gästar Daniel Olin i veckans avsnitt. Daniel Olin med Heidi Hautala Bild: Yle/Barbro Ahlstedt Heidi Hautala

Hautala har också hittat ro i Europaparlamentet, eller åtminstone arbetsro.

– Det känns bra att jobba i Europaparlamentet där man inte har så mycket medieuppmärksamhet kring sitt arbete. På det sättet kan man koncentrera sig på arbetet.

Hautala säger att hon i Bryssel kan jobba med de frågor som ligger henne nära om hjärtat. Som hållbar utveckling, mänskliga rättigheter och miljöfrågor.

Gröna värderingar i en grönare värld

I dag sprider sig den gröna, hållbara livsstilen till allt fler. Att äta ekologisk och närodlad mat är ingenting nytt för Hautala som fyllde tallriken med grönsaker redan på 70-talet. Att ersätta kött med grönt kan ses som en liten förändring, men för Hautala har det haft stor betydelse.

– Det var faktiskt min inspiration, för politiken var helt annorlunda då.

Här med pappa tittar vi på bildet ur Grimbergs Kansojen historia.
Heidi Hautalas pappa Yrjö var viktig för hennes personliga utveckling då han gav sitt fulla stöd till allt Heidi gjorde, fram tills han gick bort när Heidi var 21 år gammal. Här med pappa tittar vi på bildet ur Grimbergs Kansojen historia. Bild: Heidi Hautalas privatalbum Heidi Hautala

Det är inte bara när det kommer till den gröna livsstilen som Hautala kan sägas var före sin tid. Utan också när det gäller att försvara gröna värden.

I dag, sju år senare, förstår många fler att de arktiska oljeborrningarna är bland de mest ansvarslösa ekonomiska verksamheterna man kan tänka sig.

Det i offentligheten mest uppmärksammade fallet var när hon som utvecklingsminister, med ansvar för statens ägarstyrning, utövade politisk styrning då hon uppmanade isbrytarbolaget Arctia Shipping att dra tillbaka en brottsanmälan som gjorts mot Greenpeace.

– Så här efteråt kan jag nog säga att det var en specialoperation för att få bort mig. Arctia Shipping och kanske också Sjömansunionen tyckte att jag var en farlig minister för att jag inte ville att Arctia Shipping skulle ta del i operationerna i Alaska för att bistå Shell med arktisk oljeborrning.

Upplever du att du blev föremål för en komplott?

– Ja, det tycker jag att är den enda möjligheten att redogöra för vad som egentligen hände.

Trots den kritik och det mediedrev som Hautala utsattes för i efterdyningarna av händelserna som grundade sig i Iltalehtis avslöjande, avgick Hautala som utvecklingsminister med huvudet högt.

– Jag hade försvarat gröna värden och en väldigt känslig miljö mot Shell, ett stort internationellt företag.

HEIDI HAUTALA

Född 1955 i Uleåborg. Fyller 65 den 14 november.

Utbildad agronomie- och forstmagister från Helsingfors universitet 1988. Studierna tog 13 år men under den tiden hann Heidi också bli mamma, kommunpolitiker och vara med och grunda ett politiskt parti.

Var en av grundarna till det som senare plev partiet De gröna 1987. “Jag skulle egentligen aldrig bli politiker, det bara blev så. Jag fick de bästa möjligheterna i det lilla nygrundade partiet.”

Var med och grundade en av Finlands första vegetariska restauranger 1973, Kasvis i Helsingfors. De fick rekrytera kocken från Nederländerna eftersom det ännu vid den tiden var ovanligt med vegetarisk matlagning i Finland.

Var en av de första europaparlamentarikerna från Finland 1995. Har återvänt till Europaparlamentet två gånger efter det. Sedan 2014 har hon varit där i ett sträck.

Har ställt upp i presidentvalet som De grönas kandidat två gånger: År 2000 och 2006.

Aktuell som Europaparlamentets vice ordförande sedan 2017 och valdes om som 2019. På posten är hon en av de mest inflytelserika personerna i EU.

Ännu i dag pratar hon om de här händelserna med värdighet, trots att hon medger att hon slarvade i sin kommunikation när händelserna uppdagades.

Efter att drevet lagt sig och Hautalas gröna partikollega Pekka Haavisto hade tagit över som utvecklingsminister, fick hon upprättelse av dåvarande justitiekansler Jaakko Jonkka som konstaterade att Hautala inte hade överskridit sina befogenheter som minister.

– Jag visste att jag i grund och botten agerat rätt.

– I dag, sju år senare, förstår många fler att de arktiska oljeborrningarna är bland de mest ansvarslösa ekonomiska verksamheterna man kan tänka sig.

Heidi Hautala gästar Daniel Olin i kväll klockan 20.00 på Yle Fem och på måndag 9.11 kan en längre version av intervjun höras på Yle Vega klockan 19.22.

På Yle Arenan kan du se avsnittet när som helst: