Hoppa till huvudinnehåll

Jill Biden är Joes starka stöd - en 69-årig doktor i engelska, mor och politisk rådgivare

Jill Biden, värdinna för ett utbildningsevenemang 30.10.2020
Jill Biden, värdinna för ett utbildningsevenemang 30.10.2020 Jill Biden, värdinna för ett utbildningsevenemang 30.10.2020 Bild: Copyright � 2019 BACKGRID, Inc./All Over Press Jill Biden,Usa

Jill Jacobs föddes 1951 i New Jersey som äldst av fem systrar. Hon växte upp i en av Philadelphias förorter. I dag är hon doktor i engelska och har sagt sig vilja fortsätta att undervisa också om hon blir rikets första dam.

Jill och Joe Biden träffades 1975, samma år som Jill skiljde sig från sin första man och tre år efter det att Joes första hustru och ettåriga dotter hade omkommit i en bilolycka. Joe Bidens  söner Beau och Hunter överlevde olyckan.  

Joe var senator och Jill studerade då de träffades.

Jill och Joe Biden gifte sig 1977, och Jill blev styvmor till hans två söner.  Då var Jill 24 år gammal och Joe 33.

I dag är hon 69 år och har varit gift med Joe Biden i 43 år.  Paret har också en gemensam dotter som föddes 1981. 


Jill Biden skriver på Twitter i samband med en inbjudan till en valtillställning: "Hur fick du det här numret? Det var de första orden jag sa till Joe då han plötsligt ringde mig en lördag 1975."

Har en lång undervisningskarriär

I dag har Jill Biden en doktorsexamen från University of Delaware och har länge undervisat i engelska, bland annat vid Delaware Technical and Community College  och Northern Virginia Community College. 

Hon har också undervisat på ett psykiatriskt sjukhus för ungdomar.

 En av Joe Bidens främsta politiska rådgivare

 

Jill Biden beskrivs ofta som sin mans största försvarare och en av  hans främsta politiska rådgivare. Doktor Biden har lyckats kombinera en egen framgångsrik karriär med moderskap och stöd för Joe Bidens politiska karriär.

"Att vara lärare är inte det jag gör utan den jag är"

  Vill fortsätta att undervisa även som rikets första dam  

Jill Biden har sagt sig vara redo att fortsätta att undervisa i engelska även om hon blir rikets första dam - något som skulle göra henne till den första presidenthustrun som har ett lönejobb utanför Vita huset. 

För tillfället undervisar hon på North Virginia Community College där hon planerar att fortsätta med sitt jobb. 

Jill Biden i Wisconsin 18.8.2020
Jill Biden i Wisconsin 18.8.2020 Jill Biden i Wisconsin 18.8.2020 Bild: EPA-EFE/All Over Press Jill Biden,Usa

Jill Biden spelade en stor roll under Joe Bidens presidentvalskampanj.

För Jill Biden är Vita huset ingen främmande plats eftersom hon i åtta år var "rikets andra dam" då Joe Biden var Barack Obamas vicepresident under åren 2009-2017.

Hon fortsatte med sitt undervisningsarbete också då hon var vicepresidenthustru - något som är ytterst ovanligt för en vicepresidenthustru.  

En tragedi drabbade familjen Biden 2015 då sonen Beau avled i hjärncancer.  

Den andra sonen, Hunter, har fått publicitet i och med de anklagelser om konspiration som president Donald Trump har riktat mot honom i samband med affärsverksamhet i Ungern under den tid Joe Biden var vicepresident.

Jill Biden 6.2.2020 i på valturné i New Hampshire
Jill Biden på valturné i New Hampshire 6.2.2020 Jill Biden 6.2.2020 i på valturné i New Hampshire Bild: EPA-EFE/All Over Press Jill Biden,Usa
Jill Biden på valturné den 6 februari 2020 i New Hampshire
Jill Biden på valturné den 6 februari 2020 i New Hampshire Bild: EPA-EFE/All Over Press Jill Biden,Usa

Jill uppges vara en ungdomlig, humoristisk person. Barnbarnen beskriver henne som någonting väldigt långt från bilden av en konventionell farmor.  

Hon är också nära vän till den förra presidenten Barack Obama och hans hustru Michelle.

Paret Obama och paret Biden 20.1.2017 då president Donald Trump svors in.
Paret Obama och paret Biden 20.1.2017 då president Donald Trump svors in. Paret Obama och paret Biden 20.1.2017 då president Donald Trump svors in. Jill Biden,Usa,Joe Biden,Michelle Obama,Barack Obama