Hoppa till huvudinnehåll

Lyckan ett aktivt beslut: "Jag är imponerad över finsk sisu"

En sportklädd man står intill en ruttskylt med en terrängcykel
Ut och cykla. Ät bra, sov bra. Var i ett samspel, är Lars Losviks tips till att övervinna höst- och covid-deppet. En sportklädd man står intill en ruttskylt med en terrängcykel Bild: Mårten Wallendahl / Yle Närbild,terrängcyklar,konsult,lycka,lars losvik

Att finländarnas korades till världens lyckligaste folk, kom som en överraskning för finländarna själva. Norrmannen Lars Losvik som föreläser i hela Norden om teambuilding och ledarskap, säger att lyckan är något vi aktivt kan motivera oss till. Samhället ger oss goda förutsättningar - men sen är mycket upp till oss själva.

Finland rankas högt i många internationella mätningar och en av de undersökningar som överraskade finländarna själva, var Happiness indexet, som visade att finländarna var lyckligast i världen.

I medlet av 90-talet korades Nykarleby till Finlands lyckligaste stad. I samma tider flyttade Lars Losvik till Finland från Mo i Rana i Norge. Idag föreläser han för företagsledare och arbetsteam om hur man ska utveckla sitt samarbete och sin inställning.

Lycka är en av faktorerna som finns på listan.

- Den nordiska välfärdsmodellen ligger som grund för hur man mår här. Det är ingen större skillnad från Mo i Rana till Nykarleby. Men folk är nog lyckliga här - de är positiva.

Losvik tror också att de internationella mätningarna fyller en funktion,

- Mentalt tror jag de är väldigt bra, för när någon utifrån kommer och säger att ni är världens lyckligaste så försöker man leva upp till det.

Här är arbetslösheten liten och folk har hus och förtjänar helt bra

Lars Losvik föreläser runt om i Norden för både näringsliv och andra organisationer om hur man skapar samverkan och bygger en positiv anda. I Norden, i Finland och kanske specifikt i Nykarleby märker han ändå att lyckan är rätt djupt rotad.

- Jag tror det har att göra med ett tryggt, välmående samhälle. Här är arbetslösheten liten och folk har hus och förtjänar helt bra, summerar han vad som får speciellt Nykarlebyborna att känna sig lyckliga, säger Lars Losvik.

En man i träningskläder tvättar sin terrängcykel
Balansen mellan arbete och fritid är en viktig faktor i den nordiska välfärden. En man i träningskläder tvättar sin terrängcykel Bild: Mårten Wallendahl / Yle Närbild,terrängcyklar,konsult,Nykarleby,lars losvik

Han vill också hålla fram den nordiska balansen mellan jobb och privatliv, som en viktig beståndsdel till vårt välmående.

- Vi jobbar rätt få timmar, men är kreativa och duktiga under den tiden. Så vi har också mycket fritid. Det är perfekt och där kommer lyckan in. Trivs du på arbetet så är du också ofta trevlig hemma. Och trivs du hemma, är du duktig på arbetet, säger Losvik.

Losvik är flitigt anlitad föreläsare på arbetsplatser för att hjälpa till att skapa god samverkan inom organisationerna. Att vårt samhälle och vår omgivning ger oss ramarna för ett bra liv, är en bra utgångspunkt. Men det behövs också eget engagemang.

- Det handlar om att använda din hjärna och kraft till det du vill uppnå.

Mycket börjar, enligt Losvik på den egna inställningen till sig själv och till omvärlden.

- Jag tror att man på morgonen ska göra en aktiv handling och bestämma sig för att det ska bli en bra dag. För mig är det en aktiv handling att känna lycka och att må bra.

Finland är bra på att tackla motgångar

Att läget nu varit exceptionellt har gjort att många tvingats söka efter motivation. Både socialt och professionellt liv har varit på undantag på grund av pandemin. Men enligt Losvik kan det vara triggande till en nystart.

- Det är normalt att känna sig trött och slapp nu. Men det har kanske aldrig varit viktigare att man ha en framtidstro och att man tar tag i situationen. Se till att röra på sig, äta bra, sova bra. Var i ett samspel - bli inte den där individualisten som bara tänker på sig själv, uppmanar Losvik.

Samtidigt tycker norrmannen Losvik att Finland lyckats bra med att tackla motgångar förut. Och det kan vara en styrka också då denna storm ska ridas ut.

- Vi har inte lika stark ekonomisk ställning som vissa andra länder i Norden eller USA. Men vi är mycket lyckligare i alla fall. Och vi lyckas faktiskt överföra vår ekonomiska välfärd till lycka, bättre än många andra har gjort.

Losvik tycker inte vi ska vara rädda för att tänka på de historiska prövningar som det finländska folket gått igenom.

- Det är i pressade tider som finländarna presterar som bäst. Och som norrman måste jag vara väldigt imponerad över den finska sisun, säger Lars Losvik.