Hoppa till huvudinnehåll

Tre Kronor blev jumbo i Helsingfors – efter Lejonens fina vändning: "Killarna visade karaktär och var sega"

Eemeli Suomi och Vili Saarijärvi firar glatt.
Så här glada var Eemeli Suomi och Vili Saarijärvi efter Finlands segermål. Eemeli Suomi och Vili Saarijärvi firar glatt. Bild: Matti Raivio/All Over Press Eemeli Suomi,Vili Saarijärvi,Finlands herrlandslag i ishockey,Sveriges herrlandslag i ishockey

Farsdagsklassikern mellan Finland och Sverige i Helsingforsarenan var samtidigt en jumbofinal i årets turnering. Matchen såg ut att bli en ny missräkning för Jukka Jalonens mannar – men i stället bjöd Lejonen på en härlig vändning i den sista perioden.

Utspelade av de ryska juniorerna och nollade av Tjeckien – Finland var jumbo inför den avslutande matchen av EHT-turneringen i Helsingfors mot Sverige.

Tre Kronor hade också förlorat sina två första matcher och det var alltså en jumbofinal som stod på agendan i Helsingforsarenan.

Lejonen inledde hyfsat, men efter en mållös första period kom kallduschen direkt i början av den andra perioden. Bara en minut hade hunnit gå förrän både Max Friberg och Leon Bristedt hade överlistat Sami Rajaniemi.

Men Finland ville avsluta med hedern i behåll. En knapp kvart in i perioden bjöd kaptenen Jere Sallinen på fina dragningar i en kontring och hittade Aleksi Saarela framför målet, och Saarela gjorde inga misstag.

Lejonen firar Aleksi Saarelas mål.
Aleksi Saarelas (till höger) mål blev början på Finlands upphämtning. Lejonen firar Aleksi Saarelas mål. Bild: Lehtikuva Aleksi Saarela,Finlands herrlandslag i ishockey,ishockey

Finland fixade utvisningarna

Turneringens sista period bjöd på blåvita glädjescener. Halvvägs in i perioden kvitterade Vili Saarijärvi efter en stilig soloåkning och Valtteri Kemiläinen satte 3–2 på ett direktskott på power play med två och en halv minut kvar.

Men det var mest Sverige som fick prova på numerära överlägen i den sista perioden. Lejonen tog hela fem utvisningar – och segern var verkligen ingen självklarhet.

– Vi drog på oss fler utvisningar än vad vi borde ha i tredje, men lyckades spela väldigt bra i box play. Framför allt i tre mot fem, där vi i mitt tycke avgjorde matchen. Sverige kunde där ha gjort till och med flera viktiga mål, men vi spelade klokt och höll oss i fighten, konstaterade Jukka Jalonen, som också var glad över Finlands första power play-mål i turneringen.

Jukka Jalonen står i avbytarbåset bakom sina spelare.
Jukka Jalonen tyckte att hemmaturneringen var lärorik. Jukka Jalonen står i avbytarbåset bakom sina spelare. Bild: Matti Raivio/All Over Press Jukka Jalonen,Finlands herrlandslag i ishockey

Turneringen var lärorik för Lejonen, som kryllade av orutinerade namn i landslagssammanhang.

– Killarna visade karaktär och var sega. Det fanns många nya ansikten i truppen och de fick så småningom lära sig vad som krävs för att spela internationell hockey.

– Man har inte råd att köra med halv maskin ett endaste byte, i så fall ger man motståndaren lägen som de tar vara på.

Hyllar Rajaniemi

Matchen mot Ryssland var Lejonens svagaste, tyckte Lejonlotsen. Därefter bättrade man på.

– Som helhet var det en viktig turnering för oss. Inte bara för de orutinerade spelarna, men också för oss tränare. Det var första gången som vi var i farten med den här uppsättningen.

Om man ska nämna enskilda namn så blickar Jalonen mot det egna målet. Jukurit-keepern Sami Rajaniemi släppte in två mål mot Tjeckien och lika många i dagens match.

– I slutändan handlar det ju om att blicka mot VM, och med tanke på det fanns det killar som gjorde väldigt väl i från sig. En som jag skulle vilja lyfta fram är Sami Rajaniemi, han spelade väldigt bra i de två matcher han fick stå.

Sami Rajaniemi försöker rädda en hög puck på knä.
Sami Rajaniemi gjorde ett gott intryck på Jukka Jalonen. Sami Rajaniemi försöker rädda en hög puck på knä. Bild: Matti Raivio/All Over Press Sami Rajaniemi,Finlands herrlandslag i ishockey

I och med segern slutade Lejonen på tredje plats i hemmaturneringen med tre poäng, Sverige lämnade på jumboplats med en poäng. Ryssland tog tredje raka segern i turneringen när man slog Tjeckien på söndagseftermiddagen.

Resultat, Finlands EHT-turnering:

Finland–Sverige 3–2 (0–0, 1–2, 2–0)
Tjeckien–Ryssland 0–3 (0–1, 0–2, 0–0)

Läs också