Hoppa till huvudinnehåll

USA: Joe Biden höll segertal tillsammans med Kamala Harris, vädjade om enighet: "Det är dags att läka"

Demokraten Joe Biden höll på lörddag kväll ett segertal efter att nyhetsmedier utropat honom till valsegrare och USA:s nästa president tidigare under dagen.

Biden tackade för stödet och påpekade att hans seger kommit tack vare den största mängden röster för en enskild presidentkandidat någonsin i amerikansk historia: över 74 miljoner.

Han vädjade i sitt tal om enighet och samarbete. Han sade att det är dags att "läka USA".

-Det är dags att sätta punkt för demoniseringen i USA här och nu.

Biden sade att han kommer att vara en president för "alla amerikaner".

-Jag kommer jobba lika hårt för dem som röstade på mig som för dem som inte gjorde det, sade Biden, ett budskap som han upprepat tidigare under kampanjen.

Biden sade också att han kandiderat för att “återuppliva USA:s själ” och för att återställa “respekten för USA runtom i världen”.

Biden riktade sig till Trumpväljare: “Jag förstår besvikelsen”

Biden nämnde Donald Trumps namn en gång under sitt segertal, i ett försök att vädja till försoning.

-Alla ni som röstat på president Trump, jag förstår er besvikelse ikväll. Jag har förlorat själv några gånger, sade Biden som kandiderat två gånger tidigare i ett presidentval utan framgång.

-Men låt oss ge varandra en chans. Det är dags att begrava den hårda retoriken och att lyssna på varandra, sade Biden som under sin kampanj ofta försökt formulera ett enande budskap.

-Vi måste sluta behandla våra motståndare som fiender. De är inte fiender, de är amerikaner, sade Biden.

Kamala Harris: "Varje ung flicka som ser detta i kväll kan se att det här är möjligheternas land"

Biden berömde också sin parhäst Kamala Harris och sade att hon kommer att bli "en fantastisk vicepresident".

Harris själv talade innan Biden intog scenen och anspelade på det historiska i hennes vicepresidentskap.

-Jag är den första kvinnan att väljas till det här uppdraget, men jag kommer inte att vara den sista. Varje ung flicka som ser oss ikväll kan se att det här är möjligheternas land, sade Harris.


Harris var klädd i helvitt. Den vita färgen har symboliserat suffragettrörelsen i USA - en rörelse som kämpade för kvinnors rösträtt.

Ceremonin avslutades med att Harris och Bidens familjer samlades på scenen medan ett fyrverkeri sköts upp och musik av artister som Coldplay och Tina Turner spelades från högtalarna.

Läs också