Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset i Österbotten – 9.11.2020

Sjukskötare i skyddsmundering sträcker in en provtagningssticka genom bilfönstret. En man med nerdraget munskydd blir coronatestad.
Sjukskötare i skyddsmundering sträcker in en provtagningssticka genom bilfönstret. En man med nerdraget munskydd blir coronatestad. Bild: Anna Wikman / Yle coronavirus,Covid-19-provtagning,COVID-19,provtagning,österbotten

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Noll nya fall i Vasa glädjer läkare

Heikki Kaukoranta, som är ledande överläkare i Vasa stad, säger till Yle Österbotten på måndagen att han är väldigt glad över situationen i Vasa just nu.

- Nu är det fjärde dagen på raken som vi har noll nya fall i Vasa, det känns väldigt fint, säger Kaukoranta.

Med tanke på att staden för bara några veckor sedan hade ett incidenstal på omkring 700 säger sig Kaukoranta vara otroligt nöjd med hur de tuffa restriktionerna har bitit. Vasaborna har skött sig utomordentligt väl, säger han.

- Sen glädjer jag mig också väldigt mycket åt att vi lyckades undvika att få in smittan på våra äldreboenden.

Under hösten har ingen behövt intensivvård för covid-19 vid Vasa centralsjukhus och det är enligt Kaukoranta tack vare att de som smittats inte hört till den äldsta delen av befolkningen.

Ett nytt fall i Mellersta Österbotten

Under helgen har ett nytt coronafall konstaterats på Soites område. Det nya fallet hör samman med en tidigare smittkedja, och den smittade personen befann sig redan i karantän när provsvaret kom.

För tillfället befinner sig 23 personer i karantän eller isolering på Soites område.

Sammanlagt har man konstaterat 99 coronafall i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt.

Tre nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

På söndagen konstaterades tre nya fall av covid-19 i Vasa sjukvårdsdistrikt. Epidemin är fortfarande inne i den så kallade accelerationfasen.

Under söndagen togs 68 nya coronatester. Sammanlagt har 1011 fall konstaterats i sjukvårdsdistriktet sedan epidemins början.

Inga nya fall i Södra Österbotten i helgen

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt rapporterar inga nya coronafall under helgen. Ett fåtal personer vårdas för tillfället på sjukhus för covid-19.

Sammanlagt har 180 fall konstaterats i sjukvårdsdistriktet sedan epidemins början.

Läs också