Hoppa till huvudinnehåll

Friidrottsförbundets ordförande Sami Itani bestört över att hans vän gripits i Belarus – ger också en känga till IIHF: "Fel mot de berörda att man inte ställt in hockey-VM i Minsk"

Andrej Krautjanka visar segergest
Andrej Krautjanka tog EM-guld i Zürich 2014 Andrej Krautjanka visar segergest Bild: dpa picture alliance / Alamy Andrej Kraŭtjanka

Jag är djupt chockad, säger friidrottsförbundets ordförande till Yle Urheilu. Enligt belarusiska medier har hans vän – OS-silvermedaljören i tiokamp Andrej Krautjanka – och kickboxaren Ivan Ganin gripits i samband med en demonstration i Minsk.

Våldsamheterna i samband med regimkritiska demonstrationer i Belarus har upprört världen över. I söndags grep landets säkerhetsstyrkor ett hundratal demonstranter som gick ut på gatorna i Minsk och krävde fria val.

Enligt belarusiska medier fanns tiokamparen Andrej Krautjanka – vän till finländska friidrottsförbundets ordförande Sami Itani – och kickboxaren Ivan Ganin bland de gripna. Var de finns nu är inte känt.

– Jag känner Andrej väl, så det här berör väldigt mycket, säger Sami Itani då Yle Urheilu ringer upp honom på söndag kväll.

Andrej Krautjanka och Sami Itani blev goda vänner i början av 2000-talet då tiokamparna tävlade på juniornivå.

– Andrej flyttade som junior till Finland i några år för att träna som Pavel Hämäläinens adept. Speciellt då umgicks vi mycket, berättar Itani.

– Han har besökt Finland flera gånger sedan han återvände till Belarus. Han är en fin människa som har gjort ett gott intryck på hela min familj.

Fick sparken från både landslaget och sitt jobb

Itani beskriver sin vän som en väldigt godhjärtad, humoristisk och intelligent människa. Han kom från enkla förhållanden och lyckades nå framgång internationellt. Tiokamparen tog silver i OS i Peking 2008 och EM-guld i Zürich 2014. De senaste åren led han av flera skador, men siktade på OS i Tokyo nästa sommar.

Men sedan uppdagades det fusk i samband med presidentvalet och demonstrationerna som följde därpå kvästes med våld. Krautjanka var en av de första toppidrottare i landet som offentligt uppgav att han inte godkänner Lukasjenko-regimens agerande. Följderna var allvarliga.

– När Andrej ställde sig mot Lukasjenko, offentligt och helt fredligt, så fick han sparken både från landslaget och jobbet. Han förlorade både sin dröm om OS och möjligheten att försörja sin familj. Hans situation är väldigt svår just nu, berättar Itani.

– Att han nu gripits är hemskt, speciellt när man känner till hur brutalt de fängslade behandlas i Belarus.

Sami Itani
Tidigare tiokamparen Sami Itani är ordförande för friidrottsförbundet Sami Itani Bild: Pekka Sipola/AOP Sami Itani

Andrej Krautjanka hör till en grupp på mer än hundra idrottare som motsätter sig Lukasjenkos regim och som upprepade gånger har bett den internationella idrottsfamiljen att reagera på det svåra läget i Belarus. Tillsvidare utan resultat.

– Jag är djupt besviken på att de internationella förbunden inte har fördömt det som händer tillräckligt starkt. President Lukasjenko är också ordförande för landets olympiska kommitté. Kopplingen mellan idrott och politik har varit väldigt stark i mer än 20 år.

Friidrottsförbundets ordförande betonar att det här är hans personliga åsikt. Läget i Belarus har inte diskuterats i förbundet.

Förstår inte varför IIHF drar ut på beslutet

Itani anser att inga internationella tävlingar ska arrangeras i Belarus, så länge läget är oförändrat.

– I politik och i idrott kan man införa restriktioner för hur man kan arrangera internationella mästerskap i Belarus. Men om man fortsätter som om ingenting har hänt, så är det detsamma som att ge sitt tysta godkännande.

– Jag hoppas att idrottens högsta auktoritet, internationella olympiska kommittén, skulle ta ställning. Speciellt då Belarus olympiska kommitté har en direkt koppling till landets president.

Internationella ishockeyförbundets styrelse samlas den 18 nobvember för att diskutera om man kan arrangera herr-VM i ishockey i Minsk nästa vår. Tidigare var det meningen att mästerskapet skulle delas mellan Belarus och Lettland, men Lettland drog sig ur det gemensamma värdskapet efter våldsamheterna i Belarus.

– De internationella beslutsfattarna inom ishockeyn har säkert en orsak till varför de inte fattat sitt beslut ännu. Min åsikt är att det är både fel och sårande gentemot dem som berörs att man inte ännu har fattat beslutet att inte spela VM i Belarus, säger Itani.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Urheilus artikel Sami Itani järkyttyi syvästi kuultuaan valkovenäläisen ystävänsä kohtalosta – suomalainen pettyi kansainvälisten urheilupomojen mitättömiin reaktioihin

Läs också