Hoppa till huvudinnehåll

Ingen BUU-turné i år men Plåstret bjuder på exklusivt drama!

Plåstret är en programledarmus i Svenska Yles barnprogram.
Plåstret bjuder på magnifikt spännande äventyr! Plåstret är en programledarmus i Svenska Yles barnprogram. Bild: Yle/ Åsa Svarvar Plåstret,Buu-klubben,barnprogram,superhjälparna

Vad kan man hitta på för roligt i coronatider då man inte får åka runt och träffa barn som vanligt under en BUU-turné? Den frågan har BUU-ledarna grunnat på under den senaste tiden.

BUU-turnén och BUU-dagarna brukar vara årets höjdpunkt för BUU-ledarna då de i slutet av november åker omkring i Svenskfinland och får träffa alla BUU-klubbisarna live.

Det brukar vara show, kramar och julkalendrar.

- Barnen väntar alltid med spänning på oss. Ofta då vi kommer till en dagisgård på morgonen och börjar ställa i ordning så ser vi hur alla står och kikar och vinkar till oss genom fönstren. Det är fint, säger Malin Olkkola.

Buu-ledaren Lisa får kramar av två flickor i rosa kläder.
BUU-ledarna älskar att träffa och krama publiken. Buu-ledaren Lisa får kramar av två flickor i rosa kläder. Bild: Charlotte Lindberg/Yle Buu-klubben,Buu-dagen 2019

- De flesta barn kommer fram till oss som att vi känt varandra för evigt. Vi är ju kompisar. Och det är ju sant, säger Jonathan "Jontti" Granbacka.

- Det är en massa high fives. Ibland får vi teckningar! En gång fick jag en bild på en rymdraket och på den stod det "en rymdraket åt astronauten Lisa". Den blev jag superglad över, berättar Lisa Gerkman.

- Det bästa med att åka ut på turné är att träffa alla BUU-klubbisar men också att få vara med de andra programledarna en längre tid, säger Emil Jokipalo.

Plåstret har huvudrollen i ett nyskrivet drama

Förstås finns det inget som ersätter en riktig BUU-turné men något skojigt vill BUU-ledarna förstås hitta på istället. Därför har de nu skrivit ihop ett riktigt spännande dramaäventyr med Plåstret i huvudrollen.

Äventyret heter "Musteriet i TV-huset" (istället för mysteriet eftersom Plåstret är inblandad - ska inte förväxlas med ett saftkokeri!) och involverar alla BUU-ledare, Bråk-Britta (känd från Superhjälparna) och ett bad med smältost.

Vad annat kan ni avslöja om "Musteriet i TV-huset"?

- Det blir ett riktigt spännande äventyr där vi samtidigt rör oss lite "bakom kulisserna" i TV-huset, så det är något man inte vill missa, säger Malin Olkkola.

Plåstret var med på torget i Jakobstad under Näsdagen 2018.
Plåstret har någonting i kikaren som avslöjas den 30.11. Plåstret var med på torget i Jakobstad under Näsdagen 2018. Bild: Yle/Helena von Alfthan Plåstret,näsdagen

- Det blir humor, spänning och lite missförstånd ackompanjerat av Plåstret och en mystisk rödhårig buse. Se för att veta, säger Jonathan Granbacka med mystisk röst.

BUU-ledarna ville hitta på något alldeles extra som plåster på såren och har släppt lös sina vildaste fantasier. Dramat utspelar sig i Yles korridorer för att samtidigt visa lite hur det ser ut bakom kulisserna.

- Det är lite magi, djur och överraskningar inblandade! Och alla BUU-ledare såklart. Och Plåstret, berättar Lisa Gerkman.

Vilka tokigheter de hittar på kan du se i BUU-klubben den 30.11 - dagen innan årets julkalender kör igång!

Barnen fick följa med showen och hjälpa BUU-ledarna hitta den försvunna julkulan.
Barnen brukar vara fyllda av förväntan under BUU-turnén. Barnen fick följa med showen och hjälpa BUU-ledarna hitta den försvunna julkulan. Bild: Charlotte Lindberg/Yle Buu-klubben,Buu-dagen 2019

Hur känns det nu då ni inte kan åka och träffa barnen?

- Det är lite ledsamt men man måste alltid tänka på säkerheten och just nu är det inte säkert att åka ut och träffa tusentals barn runt om i Finland, säger Emil Jokipalo.

- Riktigt synd, faktiskt. Turnén med allt vad den innebär, och förberedelserna inför den brukar vara en av höjdpunkterna på året, säger Malin Olkkola.

- Vi kommer ju att försöka sprida glädje på andra sätt och göra olika extra grejer men jag förstår alla besvikna barn, jag är också besviken för det är inte samma sak, säger Lisa Gerkman.

Buu-klubbsledaren Jonathan Granbacka får skriva autograf åt sina fans på Buu-turnén.
Jontti brukar få skriva många autografer. Buu-klubbsledaren Jonathan Granbacka får skriva autograf åt sina fans på Buu-turnén. Bild: YLE/ Maria Helsing Buu-klubben,jonathan granbacka

- Jag tror att det har betytt mycket för många barnfamiljer att vi alltid dykt upp i november. Det har blivit något av en familjetradition. Vi får hoppas att den traditionen tar bara ett års paus och att alla gamla och nya BUU-klubbisar kommer nästa år, säger Jonathan Granbacka.

En liten flicka klappar på Buu-stämpeln.
Många BUU-klubbisar gillar att träffa stämpeln som är BUU-klubbens symbol. En liten flicka klappar på Buu-stämpeln. Bild: YLE/ Maria Helsing Buu-klubben,buu-stämpeln

Videohälsning till alla BUU-klubbisar

Utöver dramaäventyret kommer alla BUU-klubbisar också att få en liten hälsning från BUU-ledarna som man kan titta på hemma eller tillsammans med sin daghemsgrupp.

Buu-klubbens julturné med Jonathan Granbacka, Malin Olkkola, Staffan Gräsbäck och Lisa Gerkman.
En sångstund med BUU-ledarna är aldrig fel! Buu-klubbens julturné med Jonathan Granbacka, Malin Olkkola, Staffan Gräsbäck och Lisa Gerkman. Bild: YLE/ Maria Helsing Buu-klubben,turné,staffan gräsbeck

I videon får man sjunga rörelsesånger och leka en stund tillsammans med BUU-ledarna.

Skicka din hälsning till BUU-ledarna!

Om ditt barn vill skicka en hälsning direkt till BUU-ledarna så går det bra att prata in en hälsning och skicka den som ett ljudmeddelande till samma Whatsappnummer som BUU-Önskemusik har: 044 421 45 46.

Har man dessutom ett låtönskemål så går det också bra att önska en sådan i samma veva. Hälsningarna hörs i BUU-Önskemusik den 29.11.

buu-klubben
Skicka en egen hälsning till BUU-ledarna! buu-klubben Bild: Iisa Smeds/Yle Buu-klubben,Stadsfestivalen Punkten

Hämta din julkalender från bibban eller Luckan!

Under BUU-turnén och BUU-dagarna brukar alltid årets julkalendrar delas ut. Också i år delas julkalendrar ut, men i år får man själv hämta sin kalender från biblioteket eller från Luckan.

Här nere hittar du en lista på alla huvudbibliotek och Luckor där kalendrarna finns. En del bibliotek delar också ut kalendrar via sina filialbibliotek.

Kolla med din egen kommuns bibliotek om det finns kalendrar på närmare håll!

BUU-klubbens julkalender 2020 delas ut här:


Informations- och kulturcentret Luckan

Luckan i Uleåborg
Norden-Center Sepänkatu 9 B

Luckan i Karleby
Storgatan 3

Luckan i Kaskö
Hamngatan 18

Luckan i Närpes
Kyrkvägen 2

Luckan i Kristinestad
Östra Långgatan 49

Luckan i Tammerfors
Otavalankatu 9

Luckan i Lahtis
Svenska gården
Leantie 2

Luckan i Åbo
Auragatan 1 H

Luckan på Kimitoön
Engelsbyvägen 8, Villa Lande

Luckan i Raseborg
Torggatan 3, Karis

Luckan i Kyrkslätt
Saloviusvägen 3

Luckan i Helsingfors
Georgsgatan 27

Luckan Borgå
Biskopsgatan 28 , Kulturhuset Grand

Annegården/ caféet Skidilä
Annegatan 30 Helsingfors


Bibliotek

Julkalendrarna delas ut på huvudbibliotek och på många filialer. Filialerna finns inte med på listan. Kolla på bibliotekens hemsidor och Facebooksidor var kalendrarna delas ut i din kommun.

Östra centrums bibliotek/Stoa
Åbohusvägen 1 Helsingfors

Ekenäs bibliotek
Raseborgsvägen 8

Pargas huvudbibliotek
Strandvägen 28

Nagu bibliotek
Sportgränd 1 A

Åbo huvubibliotek
Slottsgatan 2

Mariehamns bibliotek
Strandgatan 29

Esbo Entressebiblioteket
Brogatan 11

Iso Omena biblioteket
Finnviksvägen 1, Esbo

Kyrkslätt huvudbibliotek
Bibliotekshuset Fyyri
Kyrktorget 1

Hangö bibliotek
Berggatan 3

Lovisa bibliotek
Drottninggatan 3

Söderkulla bibliotek
Amiralsvägen 2

Sibbo huvudbibliotek
Norra skolvägen 2

Dickursby bibliotek
Näckrosvägen 4, Vanda

Ingå bibliotek
Strandvägen 2

Sjundeå kommunbibliotek
Stationsvägen 4

Grankulla bibliotek
Thurmansplatsen 6

Kronoby bibliotek
Kyrkvägen 6

Jakobstads stadsbibliotek
Runebergsgatan 12

Pedersöre kommunbibliotek
Mjölvägen 1

Nykarleby stadsbibliotek
Topeliusesplanaden 10

Vörå huvudbibliotek
Härmävägen 8

Korsnäs kommunbibliotek
Silverbergsvägen 9

Yttermalax bibliotek
Malmgatan 5

Vasa stadsbibliotek
Biblioteksgatan 13

Korsholms huvudbibliotek
Skolvägen 1

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP