Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: USA-valet gav Estland en ny regeringskris – och fyra andra nyheter att hålla koll på den här morgonen

Estlands regering den 29 april 2019.
Ska Estlands regering lyckas hålla ihop? Estlands regering den 29 april 2019. Bild: EPA/VALDA KALNINA Estland,regering,Estlands regering

Här är nyheterna att ha koll på den här måndagsmorgonen.

Många sjukskötare funderar på att byta jobb

Allt fler sjukskötare har övervägt att säga upp sig efter den första coronaepidemivågen. En stor rädsla för att bli smittad, sjukskötare som kastas in i uppgifter som de inte klarar av och arbetsgivare som inte lyssnar på oron. Det här är några orsaker till att så många sjukskötare vill säga upp sig.

Sjukvårdare går i en sjukhuskorridor.
Många sjukskötare överväger att byta jobb. Sjukvårdare går i en sjukhuskorridor. Bild: Jari Kovalainen / Yle sjukhus,barnsjukhus,Nya barnsjukhuset,sjukskötare,Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS),hälsovård,vårdpersonal,medicin,läkarundersökningar,läkare,sjukvård,patientdatasystem,sjukjournaler,patienter,omvårdnad ,Hälso- och sjukvårdsfack,social- och hälsovårdsreformen (sote),SOTE-ICT,Valfrihet av social- och hälsotjänster,närvårdare

Staten och läkemedelsbolag tvistar om kostnader

Patienter med den allvarliga, sällsynta sjukdomen cystisk fibros kämpar för att få nya mediciner ersatta av FPA. Medicinerna kan i bästa fall förlänga patienternas livstid med tjugo år. De är ersättningsgilla i många västeuropeiska länder, men inte i Finland.

Partimätning: SDP störst, Sannfinländarna befäster sin andra plats

SDP toppar igen Yles partimätning. Den största vinnaren i den nya mätningen är Centern som går framåt med nästan en hel procentenhet. Bland oppositionspartierna ökar avståndet mellan Sannfinländarna och Samlingspartiet.

Grafik över gallupresultatet.
Samlingspartiet dalar, medan Centern repar sig en aning. Grafik över gallupresultatet. Bild: Yle/ Ilkka Kemppinen gallupundersökning

Ny regeringskris i Estland efter kommentarer om USA-valet

Presidentvalet i USA verkar leda till en ny regeringskris i Estland. Igen handlar den om de konservativa ministrarna Mart och Martin Helme. I ett radioprogram säger det att det amerikanska valet var odemokratiskt och präglades av fusk. Den estniska oppositionen har svårt med förtroendet för far och son Helme.

BUU-turné ersätts med BUU-drama i år

BUU-klubben kan inte bjuda på någon BUU-turné i år. På grund av coronaepidemin är det inte tryggt och säkert att BUU-klubbens programledare åker ut och träffar tusentals barn runt om i Svenskfinland. I stället bjuder BUU-klubben på ett nytt dramaäventyr. “Det är lite magi, djur och överraskningar inblandade! Och alla BUU-ledare såklart. Och Plåstret!” lovar programledare Lisa Gerkman.

Plåstret är en programledarmus i Svenska Yles barnprogram.
Plåstret har en roll i BUU-klubbens dramaäventyr. Plåstret är en programledarmus i Svenska Yles barnprogram. Bild: Yle/ Åsa Svarvar Plåstret,barnprogram,Rundradion ab barnprogram,Buu-klubben,Buuklubben:Julkalender

Vädret

Det är uppehåll och på dagen klart i stora delar av landet. I norr snöar det lokalt.

Temperaturen på dagen, i landets södra och mellersta delar samt i västra delen av Norra Österbotten 4 till 9 plusgrader, i Kajanaland, östra delen av Norra Österbotten och Lappland -2 till +3 grader.

På Bottenhavet, östra Finska viken och i Kvarken blåser hård, västlig till nordvästlig vind.