Hoppa till huvudinnehåll

Munskydden biter - coronasituationen i Borgå går mot det bättre

Ung person med munskydd
Munskydd har visat sig vara effektiva också i skolmiljö. Ung person med munskydd Bild: Tiina Jutila / Yle Helsingfors,COVID-19,coronavirus,coronavirus disease,Wuhan-coronavirus,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,coronavirusutbrottet i Europa 2020,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier,andningsskydd,ansiktsmasker,kollektivtrafik,Helsingforsområde kollektivtrafik,människor,Helsingforsregionens trafik (HRT),gång (motion),ungdomar,unga vuxna,Munskydd,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020

Coronasituationen i Borgå ser bättre ut igen.

Inga nya coronafall har registrerats under veckoslutet och över lag har situationen lugnat ner sig.

I november har fyra nya fall konstaterats - det vill säga situationen är en helt annan än den var i oktober.

En av orsakerna till att kurvan av smittade nu pekar neråt kan ha att göra med utökad användning av munskydd.

Munskydd rekommenderas i skolor på andra stadiet - i gymnasier, yrkesskolor, yrkeshögskolor och folkhögskolor.

Munskydd skyddar också från karantän

Även om det konstaterats coronasmitta i en skola behöver en studerande som använt munskydd i klassrummet inte sitta i karantän.

- Det stämmer. Numera anser man att munskydden skyddar så pass bra, så därför skulle det också vara viktigt att de skulle användas av alla från 15 år och uppåt, säger Borgå stads ansvariga läkare för smittsamma sjukdomar Jeff Westerlund.

Enligt Westerlund undviker man på så sätt mycket problem och skolgången kan fortgå utan avbrott.

I viss mån finns det förstås ändå luckor. Studerandena har förstås inte munskydd då de äter lunch i skolan och kanske inte heller på fritiden.

- Om vi får nys om någon som är smittad så är det klart att vi kartlägger kontakterna. Alla som varit nära den smittade eleven, till exempel i samband med lunchen, försätts förstås i normal ordning i karantän, men det här gäller då inte dem som suttit i samma klassrum som eleven och som använt munskydd, säger Westerlund.

 Borgå stads ansvariga läkare för smittsamma sjukdomar - Jeff Westerlund.
Munskydden fungerar bra om de används rätt, säger läkare Jeff Westerlund. Borgå stads ansvariga läkare för smittsamma sjukdomar - Jeff Westerlund. Bild: YLE/Mikael Kokkola Borgå,jeff westerlund

Det som fungerar på sjukhus fungerar i skolan

Munskydden minskar med andra ord på antalet exponerade. Trots användning av munskydd kan man förstås smittas.

- Jo, det kan man, men om vi tänker oss situationen på sjukhus där sjukskötare har helt vanliga kirurgiska munskydd och använder desinfektionsmedel för händerna så anser man inte att sjukskötaren blivit utsatt för smitta även om hen skulle ha haft kontakt med en coronasmittad patient, säger Westerlund.

Det att man använder sig av den här regeln på sjukhus betyder förstås att man med desto större skäl kan använda den också utanför sjukhusen.

- Så pass väl anser man nu trots allt att munskydden fungerar. Det här förutsatt att de är rätt använda, säger Westerlund.

Det är den regionala koordineringsgruppen HUS-Nyland som håller koll på lägesbilden i Nyland och ger kommunerna rekommendationer.

Om epidemisituationen blir värre ges nya rekommendationer och anvisningar.

- I Borgå ser det nu betydligt bättre ut. Svårt att säga varför, men vi kan vara riktigt nöjda, konstaterar Jeff Westerlund, Borgå stads ansvariga läkare för smittsamma sjukdomar.

Läs också