Hoppa till huvudinnehåll

Ökad finansiering till polisen välkomnas i Österbotten: ”Det löser inte problemen, men det förbättrar situationen”

Porträtt av biträdande polischef Bo-Erik Hanses.
Biträdande polischef Bo-Erik Hanses. Porträtt av biträdande polischef Bo-Erik Hanses. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Polis,hanses

Polisinrättningen i Österbotten får sex nya årsverken nästa år. Biträdande polischef Bo-Erik Hanses hoppas att det ska förkorta utryckningstiderna i glesbygden.

I sin budgetmangling beslöt Finlands regering att polisen ska få drygt fyra miljoner mer i finansiering 2021. Nationellt innebär det här närmare sjuttio nya årsverken.

För Österbottens del innebär tilläggsfinansieringen att man får sex nya årsverken.

– Det är alltid välkommet. Inte kommer det att lösa problemen, men förhoppningsvis kommer det att förbättra situationen, säger biträdande polischef Bo-Erik Hanses på Polisinrättningen i Österbotten.

Enligt Hanses kommer man att göra nyanställningarna så fort som möjligt. Tanken är att resurserna ska riktas till glest befolkade områden där polisens utryckningstider är långa.

– Vi har kommuner där det händer lite, men tar lång tid att komma fram, säger Hanses.

År 2019 översteg polisens responstid för de mest brådskande larmen 40 minuter i fyra kommuner inom Österbottens polisinrättningsområde: Halso, Perho och Lestijärvi i Mellersta Österbotten samt Soini i Södra Österbotten.

– Vi hoppas att det här ska förkorta utryckningstiderna, säger Hanses.

Problematiskt att rekrytera till glesbygden

Hanses säger att det kan vara bekymmersamt att rekrytera nya poliser till glesbygdsområden. På en mindre polisstation arbetar man långt ifrån ledning och befäl.

– De jobbar så att säga utanför radarn. Vill de utveckla sig kan de inte nödvändigtvis göra det på ett mindre ställe, säger Hanses.

Enligt Hanses har det här tidigare påverkat polisinrättningens rekrytering i viss mån.

Tidigare i år föreslog en arbetsgrupp vid Polisstyrelsen att Österbotten skulle få två nya polispatruller. En patrull dygnet runt kräver ungefär fjorton årsverken.

Det är alltså ett betydligt mer anspråkslöst antal årsverken som nu förverkligas.

– Det räcker inte långt, men det är alltid något, säger Hanses.

Vilka behov har polisen i Österbotten?

– Mera resurser. Inte är det fråga om annat.

Läs också