Hoppa till huvudinnehåll

Teater: SKRAJ är en sympatisk konsertföreställning om sådant som känns läskigt

Tre kvinnor i festklänningar ler in i kameran. De håller upp små blåsinstrument i plast.
Silva Lillrank, Sofia Finnilä och Veera Railio står på scen i teater Taimines lekfulla musikteaterföreställning SKRAJ. Tre kvinnor i festklänningar ler in i kameran. De håller upp små blåsinstrument i plast. Bild: Thomas Rävkvist Teater Taimine

Det kan vara jobbigt att tala om sådant som skrämmer en. Men om man vågar prata så känns det snart lite bättre. Det är budskapet i Teater Taimines sympatiska sångkväll SKRAJ.

Den flerspråkiga musikföreställningen SKRAJ består av nyskrivna låtar med text av Silva Lillrank och musik av Sofia Finnilä.

Lillrank och Finnilä står även på scenen, tillsammans med Veera Railio. Trion levererar en lekfull och slipad sånghelhet som pendlar mellan mjukjazz, blues och folkmusik.

Sångtexterna baserar sig på intervjuer och handlar om små och stora ämnen som kan oroa både unga och gamla.

På ett tryggt och sympatiskt vis tar sångerna upp ämnen som mörkrädsla, att inte kunna somna om natten och att våga gråta fast man är en vuxen karl.

Tre musiker i festklänningar sitter på en musikscen.
Sångtexterna i SKRAJ baserar sig på intervjuer. Tre musiker i festklänningar sitter på en musikscen. Bild: Thomas Rävkvist Teater Taimine,SKRAJ

Men bland låtarna finns också texter som handlar om plastångest och en stämningsfull visa om Hambachskogen i Tyskland där aktivister byggt kojor i trädkronorna för att hindra ett gruvbolag från att hugga ner skogen.

Kvällen riktar sig till alla åldrar och låtarna funkar bra för att inspirera till diskussioner mellan generationerna om knepiga ämnen från känslor till världens tillstånd.

SKRAJ, Teater Taimine. Musik: Sofia Finnilä. Text: Silva Lillrank. Regi: CG Wentzel. På scen: Silva Lillrank, Sofia Finnilä, Veera Railio.

Läs också