Hoppa till huvudinnehåll

Tränaren Marjamäki i karantän, doldisar från Finlandsserien i truppen – Jokerit slår ur rejält underläge mot ärkerivalen: ”Den tuffaste möjliga utmaningen”

Lauri Marjamäki.
Lauri Marjamäki får inte leda sitt lag från bänken på tisdag. Lauri Marjamäki. Bild: Emil Hansson / All Over Press Lauri Marjamäki,Jokerit

Det har gått en knapp vecka sedan Jokerit spelade senast. Efter bortasegern över Sotji visade sig att flera av lagets spelare smittats av coronaviruset. Nu har laget istället tagit till exceptionella åtgärder för att kunna spela mot SKA.

På tisdag fortsätter KHL-säsongen för Jokerits del – trots att så gott som hela laget befinner sig i karantän för tillfället.

Efter det första coronautbrottet inom klubben finns det inte värst mycket spelutrymme för den ryska ligan att flytta fram matcher igen. Istället får Jokerit gilla läget – och ställas mot topplaget SKA med en väldigt ovanlig trupp.

Med finns spelare från klubbens egna juniorlag, farmarlaget Kiekko-Vantaa samt några oväntade nyförvärv. Mika Partanen lånades ut från Borgå Hunters och den klubblösa, men snäppet namnstarkare duon Matias Myttynen-Joonas Järvinen fick try out-kontrakt.

Matias Myttynen i farten för Jokerit.
Matias Myttynen spelade i landslaget 2018. Matias Myttynen i farten för Jokerit. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Matias Myttynen

– De frågade om jag vill spela hockey och det ville jag ju göra. Så nu är jag här, säger Myttynen på Jokerits webbplats och fortsätter:

– Det var med ett leende på läpparna som jag körde ner från Tammerfors, då jag visste att jag får träffa killarna och lira med dem igen. Jag visste att det kommer att vara trevligt och att stämningen kommer att vara på topp. Nu har vi gått igenom lite grundsaker och så tar vi oss an utmaningen.

Lehtonen och Joensuu får spela

En utmaning är alla överens om att det handlar om. SKA S:t Petersburg hör till seriens farligaste lag varje år och coronahösten 2020 är inget undantag.

– Det är den tuffaste möjliga utmaningen, säger Mikko Lehtonen.

– Men vi vill ju självklart vinna matchen. Alla går igång på det här upplägget. Laddningen kommer det inte att falla på, speciellt då vi har många unga killar som kommer in med mycket energi. För oss mer rutinerade handlar det mer om att få dem att slappna av lite, fortsätter han.

Mikko Lehtonen Jokerit KHL LK kuvassa
Mikko Lehtonen hör åtminstone till dem som har fått träna med dem som ska spela mot SKA. Mikko Lehtonen Jokerit KHL LK kuvassa Bild: Esa Fills / YLE Jokerit,KHL,ishockey

Utöver Lehtonen kommer också Jesse Joensuu att få spela i matchen.

– Vi kommer nog aldrig att ha ett sådant här lag på isen igen. Det är lite roligt egentligen att köra ett träningsläger i miniformat och sen spela redan i morgon. Jag ser många möjligheter, säger han.

Marjamäki i karantän

En som däremot inte kommer att finnas i Helsingforsarenan på tisdagen är Lauri Marjamäki. Han är försatt i karantän fram till fredag.

Han vill inte gå in på exakt vilka spelare som kommer att vara tillgängliga i matchen. Men på basis av namnen som saknades i Sotji torde också Marko Anttila, Eeli Tolvanen, John Norman, Henri Ikonen, Saku Mäenalanen och Iiro Pakarinen höra till dem som kan spela.

– Vi får nog ihop ett lag. Vi var ju lite kloka på det viset att vi inte tog med alla Kiekko-Vantaa-spelare på den förra resan, säger han till Yle Urheilu.

Lauri Marjamäki.
Lauri Marjamäki. Lauri Marjamäki. Bild: Emil Hansson / All Over Press Lauri Marjamäki

För tränaren Marjamäki är den största utmaningen att försöka guida tre olika träningsgrupper på distans. En som ska möta SKA, en andra som har exponerats för viruset men som testat negativt och en tredje där samtliga har testat positivt.

– Hur ska man träna i karantän? Hur kan de träna tillsammans? Vad kan man göra på egen hand? Sådana frågor tampas jag med, berättar Marjamäki.

Enligt Marjamäki har Jokerit tagit covid-19-pandemin på största möjliga allvar och reser till exempel med eget flyg, bor i eget hotell och äter i utrymmen där de kan göra så utan någon annan på plats.

All personal bär också ansiktsmask och gummihandskar var de än rör sig då de är på bortaresor.

– Jag kan med handen på hjärtat säga att vi gjort allt vi kan. Vi måste också tro på att vi kommer att komma över det här. Vi har prövats, men har fortfarande ett hopp om en ljusare framtid, säger han.

"Vill visa vad jag kan"

Och för alla är de senaste fallen inte heller enbart något att gräma sig över. Den tidigare Jokerit-spelaren Myttynen får nu en chans att visa vad han går för igen.

Efter att ha inlett säsongen 2019/20 i KHL-laget flyttade han till Malmö i SHL redan innan årsskiftet. Men sedan säsongen avslutades har han gått arbetslös.

– Jag har försökt att tänka positivt. Jag har rest mycket runt omkring i världen de senaste åren så nu har jag haft möjligheten att vara hemma mera. Delvis handlar det om att vänta på rätt erbjudande, men samtidigt kände jag mig nog grymt taggad på att spela, säger Myttynen.

– Det känns fint att få spela en match i morgon – sen får vi se hur det går. Jag vill visa alla att jag fortfarande kan spela.

Läs också