Hoppa till huvudinnehåll

HUS avslutar samarbetsförhandlingar - 150 får gå

En person i läkarrock skriver på ett tangentbord.
Majoriteten av patientjournalerna vid HUS skrivs in automatiskt när läkare dikterar till det automatiska taligenkänningssystemet. En person i läkarrock skriver på ett tangentbord. Bild: Derrick Frilund / Yle läkare,hälsocentraler,hälsostationer,socialsektorn,social- och hälsovårdsområden,social- och hälsovårdstjänster,social- och hälsovårdsreformen (sote),självbetjäning,hälsovård,blodprovstagning,sjukhushygien,medical glove

Samarbetsförhandlingarna som rör textbehandlingstjänsterna vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har avslutats. 150 personer sägs upp.

- Införandet av det automatiska taligenkänningssystemet minskade behovet av textbehandling mycket drastiskt, säger Tuula Lasander, direktör för verksamhetsområdet HUS Asvia, i ett pressmeddelande.

Systemet för automatisk taligenkänning skriver automatiskt in patientjournaler när läkaren dikterar. Användningsgraden för taligenkänning är redan 80 procent.

Enligt Tuula Lasander har HUS erbjudit fortbildning till alla som berörs av samarbetsförhandlingarna och därmed blev minskningsbehovet något mindre än planerat.

HUS Asvia är en stödtjänstenhet för hälso- och sjukvård och en del av samkommunen.

Enheten producerar lokalvårdstjänster, måltidstjänster för patienter och personal, e-tjänster, avdelningssekreterar- och textbehandlingstjänster samt personal- och ekonomitjänster för HUS.

Läs också