Hoppa till huvudinnehåll

Karleby får 160 000 för gamla Rödsö skola – fler än 300 bud på fastigheten

Rödsö före detta skola.
Rödsö skola lades ner 2019. Här är skolbyggnaden fotograferad i mars 2020. Rödsö före detta skola. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Rödsö,Karleby,skola

Intresset för den gamla byskolan i Rödsö i Karleby överträffade förväntningarna, enligt Reino Herlevi (c) som är ordförande i stadsstyrelsen i Karleby.

Slutliga priset för skolan blev över 160 000 euro och stadsstyrelsen godkände budet den här veckan.

Herlevi är mycket förtegen om vem som köpte skolan men han säger att byborna kan vara nöjda, även om det inte blev de som fick ta över skolan.

- Jag skulle vara nöjd som bybo, för det är bättre att skolan är i bruk än att den hade förblivit tom eller förfallit. Alltid när någon köper en fastighet har de en plan med den och det livar upp byn.

Jämfört med Vittsar skola som auktionerades ut i somras gav Rödsö skola ett mångfalt högre pris. Fastigheten i Vittsar såldes för knappt 10 000 euro.

- Det priset var en besvikelse. Men förhandsintresset och förfrågningarna kring Rödsöskolan var mycket större. Men att det blev så här stor summa överraskade mig för det handlar ändå om samma typ av byggnader, säger Herlevi.

Nätauktioner ger klirr i kassan

Byborna i Rödsö hade planer på att göra om gamla skolan till en byagård och de bjöd också på fastigheten, men fick ge sig då priset steg.

Hade inte staden kunnat visa god vilja och sälja fastigheten för lägre pris direkt till byborna?

- Nja, fastigheten har ett visst värde i vår bokföring och vi kan inte ge bort den till vilket pris som helst. Kanske om fastigheten inte hade gått åt hade vi kunnat hitta på något med byborna.

Karleby stad har nu fått in mer än 200 000 euro på nätauktioner.

Staden har förutom Vittsar skola också sålt ett radhus i Lochteå och fastigheter vid före detta Trullö semesterby.

Vad ska staden använda pengarna till?

- Nå, stadens kassa är kanske inte helt bottenlös, men vi har mycket investeringar och i vår budget finns försäljningsintäkter vi har räknat med. Att bjuda ut via nätauktion är bästa sättet att sälja för då får man rätt pris för fastigheterna tror jag.

Rödsö skola stängdes för snart ett år sedan. Byggnaden är från 1903 och kring 660 kvadratmeter stor. Utöver det såldes tillhörande tomt på ungefär 6 000 kvadratmeter.