Hoppa till huvudinnehåll

Minktesterna inleddes – en smitthärd vore en katastrof för branschen

Ung man med keps och blå huvtröja och jacka står framför en minkfarm och ser in i kameran.
Det vore en katastrof för hela näringen om vi blev av med avelsdjuren, säger Tobias Andersson. Ung man med keps och blå huvtröja och jacka står framför en minkfarm och ser in i kameran. Bild: Yle/Johanna Ventus päls,mink,pälsdjursuppfödning,pälsfarmare

Även om ingen coronasmittat påträffats på de finländska minkfarmerna är både myndigheter och uppfödare oroliga för läget. Allt sedan i våras har man inom branschen gjort sitt yttersta för att förhindra att smittan ska kunna ta sig in bland djuren.

- Vi har ett bra läge och har ingen smitta på farmerna. Man klart vi följer med läget, och allt sedan i våras när de första tillbuden kom från Holland och Danmark har vi gått ut med rekommendationer hur vi ska kunna skydda djuren och mänskorna från smitta, säger Johanna Korpela som är rådgivningsveterinär på Finlands pälsdjursuppfödares förbund.

150 prover tas

Prover ska tas från döda djur på tio österbottniska orter, från tre farmer på varje ort.

Testerna tas i Kalajoki, Kauhava, Kaustby, Karleby, Korsnäs, Korsholm, Närpes, Pedersöre, Nykarleby och Vörå.

Från varje farm testas fem minkar, vilket betyder att 150 prover sammanlagt tas i undersökningen. Proverna analyseras sedan av livsmedelsverket i Seinäjoki och resultaten klarnar under den tvåveckorsperiod som proverna tas.

Ifall smittade djur påträffas är det upp till myndigheterna att avgöra vad som sker därefter.

- I alla fall avlivas djuren i den farmen, men vilka övriga följder det blir återstår att se och det är upp till myndigheterna att avgöra, säger Korpela.

Hon säger vidare att tidpunkten nu, då pälsningen inleds är både tursam och olycklig. Dels medför pälsningen att många djur ändå ska avlivas nu, vilket reducerar antalet djur och därmed smittorisken. Men samtidigt kommer även en stor del gästarbetare in till Finland, vilket ökar riskerna för smitta.

- Men gästarbetarna som kommer hit från utlandet har mycket strängare direktiv än andra resenärer. Alla testas och sitter i karantän, så jag vill tro att reglerna är tillräckliga för att undvika att smittan ska kunna spridas, säger Korpela.

Kvinna i lila jacka och lila glasögon står utomhus och ser in i kameran med ett litet leende.
Det är myndigheterna som testar och besluter vad som sker ifall positiva fall påträffas på farmerna, säger Johanna Korpela. Kvinna i lila jacka och lila glasögon står utomhus och ser in i kameran med ett litet leende. Bild: Yle/Mårten Wallendahl veterinärer,mink,pälsdjursuppfödning,johanna korpela

Tobias Andersson som föder upp mink i Oravais håller med om att farmarna gjort allt i sin makt för att hålla smittan borta från farmerna.

Ändå ser han med förskräckelse på vad som skett i Danmark och inser också att beslutet där att avliva samtliga djur får konsekvenser för hela branschen.

Virus bekant fenomen

Däremot finns det redan en stor beredskap bland uppfödarna att handskas med virussjukdomar bland minkar, varför processerna rimligtivs är i skick, menar Andersson.

- Det här är ju ett normalt arbete för oss minkfarmare för vi är ju väldigt strikta med smittskydd annars också, säger Andersson.

Andersson säger att djurhållarna kan upptäcka symptom hos sjuka djur, ifall de får feber eller hosta, vilket varit fallet hos drabbade djur i Nederländerna och Danmark. Dessutom märks det ifall antalet djur som dör ökar.

Johanna Korpela är däremot oroad över att smittan kanske inte märks så lätt, även om man har sjuka djur.

- Det har ju visat sig att en del av djuren som är sjuka ändå är symtomfria, och det gör det svårt att upptäcka. Men misstänker en uppfödare att det finns smittade djur så kan de ta kontakt och låta testa djuren vid livsmedelsverkets laboratorium i Seinäjoki, vilket de normalt annars också brukar göra om de misstänker någon smitta bland djuren säger Korpela.

Halva världens produktion försvinner

Bland uppfödarna befarar man vilka följder det kan bli för näringen om smittan påträffas bland djuren.

Att Danmark gjorde så radikala beslut som att låta avliva alla minkar var både överraskande och skrämmande.

Skulle det samma ske här, vore det en katastrof för näringen, uppskattar Andersson.

- Att man i Danmark beslutat avliva alla djur, medför att det inte ens blir kvar avelsdjur - så det är dödsstöten för en bransch. Och att få ersatt för de enskilda djuren som måste avlivas räcker ingenstans, för vi har ju investerat massor i anläggningar och produktionen. Allt material vi investerat i blir värdelöst, så det vore en enorm tragedi, säger Andersson