Hoppa till huvudinnehåll

Yles uppgifter: Finland överväger att underlätta inresor - men först efter jul

Resenärer med kappsäckar står vid Finnairs check-in-kiosker på Helsingfors-Vanda flygplats.
Resenärer med kappsäckar står vid Finnairs check-in-kiosker på Helsingfors-Vanda flygplats. Bild: Silja Viitala / Yle september,2020,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,ekonomi,Recession,flygning,resande,Resande och pendling,turism,Finnair,flygplan,resenärer,ansiktsmasker,andningsskydd,Helsingfors-Vanda flygplats,flygplatser,koffert,resväskor

Regeringen försöker åstadkomma reseregler som inte behöver ändras stup i kvarten. Målet är att ett lagförslag skickas på remiss de närmaste dagarna.

Enligt vad Yle Uutiset erfar tänker sig Finland att ändra på reglerna så att man kan resa fritt in till Finland från länder där mängden coronasmittade är maximalt dubbelt så stor som den är i Finland.

Just nu fyller inte ett enda land i Europa de kriterierna.

Som det nu är är Finlands gräns för fri inresa 25 fall per 100 000 invånare på 14 dagar.

Estland har i detta nu 129 fall per 100 000 invånare under de två senaste veckorna. I Sverige är motsvarande siffra 346, i Tyskland 281 och i Storbritannien 478.

Resebranschen i Lappland vill veta

Turismföretagen i Lappland har väntat i veckor på att få veta vilka reserestriktioner som gäller den här säsongen.

Just nu ser det ut som om en eventuell ändring i resereglerna skulle få betydelse tidigast i vår, om och när pandemiläget börjar se bättre ut.

En annan sak är hur många européer som i praktiken kunde resa till Lappland. I till exempel Frankrike, Storbritannien och Grekland får man just nu knappt lämna sitt hus för annat än mycket viktiga ärenden.

Coronaläget får också den brittiska researrangören Tui att inhibera alla charterresor till Lappland från Storbritannien och Irland fram till slutet av året, skriver The Independent.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel Ylen tiedot: Suomi harkitsee matkustuksen sallimista vapaasti maista, joissa koronatartuntoja on korkeintaan tuplasti enemmän kuin Suomessa skriven av Kristiina Tolkki. Svensk version av Katarina Melin.