Hoppa till huvudinnehåll

Coronaepidemin har nått äldreboenden i Sverige - stora städer inför besöksstopp inom äldreomsorgen

Vanhus ruokailee aamiaista.
Vanhus ruokailee aamiaista. Bild: Eleni Paspatis / Yle äldreomsorg,äldreboende,äldrearbete,äldrecentraler,omvårdnad ,bespisning,frukost

Sverige slår larm om otillräcklig kapacitet att göra coronatest. I sju regioner i landet har man nått maxnivån för provtagning, skriver bland andra Sveriges Television. Samtidigt står det klart att coronaviruset igen har tagit sig in på äldreboenden.

Coronafallen fortsätter att öka i Sverige - 20 av 21 län rapporterar om ökad smittspridning. Sverige har över 146 000 coronafall och har registrerat över 6 000 dödsfall i covid-19 sedan pandemin bröt ut.

Det senaste dygnet har 25 nya dödsfall registrerats. Nästan 4 500 nya fall av coronasmitta rapporteras.

Enligt Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC har incidensen ökat i Sverige och ligger nu på över 450 fall per 100 000 invånare och två veckor.

Besök på äldreboenden förbjuds i Stockholm

I en del län har smittan igen nått äldreboendena.

Nya siffror som Socialstyrelsen i Sverige har tagit fram visar att smittan på äldreboendena var uppe i 429 förra veckan - det är dubbelt upp från veckan innan.

– Det ser väldigt illa ut just nu med den ökning som sker, säger Irene Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen, till Ekot.

Stockholms stad beslöt i dag införa totalt besöksstopp på äldreboendena. Också Göteborg kommer sannolikt att återinföra förbudet mot besök inom äldreomsorgen, skriver Dagens Nyheter.

- Det brådskar, säger kommunalrådet Elisabet Lann (KD) till tidningen.

Testandet kom igång sent

En granskning som Sveriges Radios Ekot-redaktion har gjort visar att det har rått oenighet om den teststrategi som Folkhälsomyndigheten presenterade den 17 april. Syftet med strategin var att öka testningen också utanför vårdsektorn.

Vi hade diskussioner fram och tillbaka.

Men definitionerna om vem som skulle testas och i vilken ordning det skulle ske, dröjde. Folkhälsomyndigheten och Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap MSB kunde inte enas om vilka grupper som skulle prioriteras.

– Vi hade diskussioner fram och tillbaka. För vår uppfattning var att de behövde förtydligas och förankras med de parter som skulle bli berörda, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

När listan slutligen publicerades hade det gått en månad sedan FHM presenterade sin strategi. Senare avstod de svenska myndigheterna från att definiera några prio-grupper.

Krismöte om testningen

Det akuta testkapacitetsläget har fått fart på socialminister Lena Hallengren (S) skriver dagens Nyheter. Hon har kallat regionerna, Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen till möte nästa vecka.

Lena hallengren
Lena Hallengren harb sammankallat möte om testningen Lena hallengren Bild: AFP / Lehtikuva Lena Hallengren

I kallelsen som DN har tagit del av står det så här:

”Jag vill ta del av den verklighet som regionerna upplever, de insatser som regionerna vidtar för att upprätthålla testning och smittspårning och säkerställa att alla tänkbara resurser satsas för att klara en hög nivå på dessa verksamheter".

Ölkranarna stängs tidigare?

På onsdagen meddelar nyhetsbyrån TT att den svenska regeringen överväger att införa serveringsstopp på krogen. Nu vänder man på varje sten för att stoppa smittan, säger regeringskansliet, enligt TT.

En åtgärd kunde vara att stänga ölkranarna och drinkförsäljningen klockan 22.

Sverige planerar inte en nedstängning av samhället som många andra västeuropeiska länder infört. Det skulle kräva en lagändring och det ämnar man inte gå in för.