Hoppa till huvudinnehåll

EIF tappar sin division 1-målkung – går på gratistransfer till fotbollsligan: "I somras gav vi ett bra erbjudande, men EIF tackade nej"

EIF:s Darren Smith springer efter bollen.
Darren Smith i EIF:s tröja. EIF:s Darren Smith springer efter bollen. Bild: Patric Westerlund / Yle Ekenäs,Ekenäs IF,fotboll,fotbollsspelare,Raseborg,Ettan,Västnyland,fotbollsspel,Darren Smith

Det blev bara en säsong i EIF för Darren Smith som korades till målkung i division 1. Hela 18 mål på 22 matcher väckte ligaklubben Honkas intresse och nu är transfern i hamn. Då jag kom till Finland var målet att spela i fotbollsligan, säger Smith på Honkas webbplats.

Den nu 24-årige Darren Smith kom till EIF från Sydafrika inför säsongen 2020. Det blev omedelbar succé med 18 mål på 22 matcher.

Nu är anfallaren klar för ligaklubben Honka.

– Då jag kom till Finland var målet att spela i fotbollsligan. Jag visste att jag måste ta ett steg i taget. Jag hade alternativ, men det var slutligen lätt att välja Honka, säger Smith på Honkas webbplats.

– Jag vet att Honkas spelstil passar mina styrkor. Dessutom blir det Europaspel nästa år. Honka visade tydligt att de är intresserade och jag kände mig omedelbart välkommen.

"Nu får vi Smith gratis"

Honkas sportchef Hexi Arteva är nöjd och avslöjar att man haft ögonen på Smith under en längre tid.

– Vi såg många matcher i Ekenäs under sommaren. Redan under sommarfönstret gav vi ett erbjudande som enligt oss var bra, men EIF tackade nej. Nu får vi Smith gratis, säger manager Hexi Arteva.

Esbolaget Honka slutade fyra i ligan och får nästa år kvala om en plats i Europa League-gruppspelet. Smith är Honkas första förstärkning.