Hoppa till huvudinnehåll

Mätningar i USA: Majoriteten av amerikanerna anser att Joe Biden har vunnit presidentvalet – men många republikaner misstror valet

Symbolerna för demokraterna (åsnan) och republikanerna (elefanten) i USA
Medan nästan alla demokrater svarade att Biden vunnit, var sex av tio republikaner av samma åsikt. Symbolerna för demokraterna (åsnan) och republikanerna (elefanten) i USA Bild: imago images / Dean Pictures/ All Over Press Presidentvalet i USA 2020,USA,Demokratiska partiet i USA,Republikanska partiet,presidentval,symboler

Nästan 80 procent av alla amerikaner erkänner Joe Bidens seger i presidentvalet, visar en mätning av Reuters/Ipsos. Amerikanska medier utropade Biden till vinnare i lördags, då hans försprång till Donald Trump i rösträkningen blev avgörande.

79 procent av de tillfrågade i mätningen anser att Biden vunnit valet, 13 procent anser att valresultatet fortfarande är oklart medan tre procent tycker att Trump vunnit valet. Fem procent av de tillfrågade sa att de inte visste.

Partitillhörigheten inverkade på svaren. Medan nästan alla demokrater svarade att Biden vunnit, var sex av tio republikaner av samma åsikt.

Förfrågningen av Reuters/Ipsos gjordes mellan fredag och tisdag och var en del av en mer omfattande undersökning. Resultaten bygger på svar av 1 363 vuxna amerikaner, varav 469 personer tillfrågats mellan lördag eftermiddag och tisdag.

Politico-mätning: 70 procent av republikanerna litar inte på att presidentvalet gått rätt till trots brist på bevis på valfusk

Tilltron till valsystemet i USA har sjunkit bland republikaner men ökat bland demokrater efter att Biden utropades till valsegrare i lördags, visar en annan mätning som nättidningen Politico och företaget Morning Consult gjort.

70 procent av republikanerna anser nu att valet inte var fritt eller legitimt, en fördubbling jämfört med 35 procent av republikanerna som tyckte likadant innan valet.

Bland demokraterna har tilltron till valsystemet ökat, då 90 procent av dem anser att valet var fritt och legitimt enligt samma mätning, en rejäl höjning från 52 procent bland samma väljargrupp innan valet.

Trump har hävdat att valfusk förekommit

Av de republikaner som inte ansåg att valet gick rätt till misstänkte 78 procent att poströstandet lett till valfusk.

President Trump har upprepade gånger hävdat att valfusk förekommit och påstått att poströstandet inte går att lita på. Hittills finns inga bevis på att valfusk förekommit och Trumpkampanjen har inte lyckats visa upp bevis som stöd för sina påståenden.

I mätningen av Politico/Morning Consult frågades 1987 registrerade väljare mellan den 6 och den 9 november. Vissa intervjuer gjordes innan medier utropade Biden till segrare men de flesta gjordes efter beskedet.

Läs också