Hoppa till huvudinnehåll

Myndigheter stoppade Norges match och Sveriges förbundskapten smittades av covid-19 – också Finland och Frankrikes möte påverkas av coronakaoset i Europa

Janne Andersson under ett träningspass i oktober.
Janne Andersson under ett träningspass i oktober. Janne Andersson under ett träningspass i oktober. Bild: EPA-EFE/AN​DERS WIKLUND/AOP Jan Andersson (fotboll)

Coronaviruset ställer till det för herrarnas fotbollslandslag. På onsdag spelas många träningsmatcher inför utmanande förhållanden. Matchen Norge–Israel ställdes in, medan Danmark och Sverige tänker spela trots otaliga bortfall. I matchen mellan Frankrike och Finland tänker förbundskaptenerna inte ställa upp med bästa möjliga lag.

Landslagsuppehållet i Fotbollseuropa har kört i gång. De flesta landslag laddar upp för sina två Nations League-matcher med en träningsmatch.

Nu står det klart att Norge missar sitt genrep mot Israel. I det israeliska laget har en spelare testat positivt för corona och därför väljer norska myndigheter att ställa in matchen som skulle ha spelats i Oslo.

– Att resa runt med trötta spelare för att genomföra obetydliga landskamper kan jag tycka att är märkligt, säger Oslopolitikern Raymond Johanson till NRK.

Sargat Danmark möter Sverige

Däremot blir det spel mellan Danmark och Sverige i Köpenhamn. Sveriges förbundskapten Janne Andersson har testat positivt för corona och missar därmed även Nations League-matcherna mot Kroatien och Frankrike.

– Janne mår förhållandevis bra, fortsätter att isolera sig hemma, men kommer inte att kunna ansluta till denna samling, säger landslagsläkaren Anders Valentin till SVT.

Enligt SVT har en familjemedlem till Andersson tidigare testat positivt och laget leds i samtliga tre matcher av assisterande tränare Peter Wettergren.

Leicesters danske målvakt Kasper Schmeichel får inte vakta målet mot Sverige.
Leicesters danske målvakt Kasper Schmeichel får inte vakta målet mot Sverige. Leicesters danske målvakt Kasper Schmeichel får inte vakta målet mot Sverige. Bild: EPA-EFE/TIM KEETON/AOP Kasper Schmeichel

Fem svenska spelare –  Victor Nilsson Lindelöf (Manchester United), Robin Olsen (Everton), Emil Krafth (Newcastle), Ken Sema (Watford) och Filip Helander (Rangers) – som till vardags spelar i Storbritannien spelar inte mot Danmark på grund av brittiska coronarestriktioner.

Inte heller Danmark har tillgång sina till brittiska spelare i Kasper Schmeichel (Leicester), Jonas Lossl (Everton), Andreas Christensen (Chelsea), Jannik Vestergaard (Southampton), Henrik Dalsgaard (Brentford), Mathias Jensen (Brentford) och Pierre-Emile Højbjerg (Tottenham).

Såväl förbundskapten Kasper Hjulmand som assisterande tränare Morten Wieghorst sitter i karantän. Förutom dem är även åtta spelare i karantän där de gör den covid-19-smittade Robert Skov (Hoffenheim) sällskap.

B-betonat i Paris?

I kväll ställs Finland mot Frankrike på bortaplan i en träningsmatch. Frankrike förväntas ställa upp med ett B-betonat lag eftersom förbundskapten Didier Deschamps inte vill ta några onödiga risker.

Finlands förbundskapten Markku Kanerva är inne på samma linje. Int heller Finland vill ta några onödiga risker med tanke på den viktiga Nations League-avslutningen där gruppsegern står på spel. Därför kan det också bli ett reservbetonat blåvitt lag i Paris i kväll.

I Nations League kämpar Finland om gruppsegern och ska möta Bulgarien (söndag) och Wales (onsdag) borta.

Finlands match mot Frankrike börjar klockan 22.15.

Läs också