Hoppa till huvudinnehåll

NHL siktar på premiär om sju veckor och överväger kortare hybridbubblor – Gary Bettman: "Lagen skulle spela i 10–12 dagar och vila i en vecka"

NHL-kommissionär Gary Bettman höll presskonferens
NHL-kommissionären Gary Bettman funderar på kommande säsong (arkivbild). NHL-kommissionär Gary Bettman höll presskonferens Bild: Icon Sportswire Gary Bettman

Hybridbubblor, centralisering och kapat matchschema. Så ska kommande NHL-säsong ros i land. På det här sättet kan vi minimera riskerna i den mån det är praktiskt och förnuftigt, säger NHL-kommissionären Gary Bettman.

Små hybridbubblor, tillfälliga justeringar och reducerat matchschema.

Så ser NHL:s planer för coronasäsongen 2020–2021 ut i ett nötskal. En säsong som egentligen blir bara säsongen 2021, eftersom NHL inte kommer att köra i gång det här året.

NHL-kommissionären Gary Bettman säger på ligans webbplats att han "aldrig skulle be spelarna återvända till en bubbla för hela säsongen".

Årets slutspel arrangerades i stängda bubblor i Edmonton och Toronto från slutet av juli till slutet av september med isolering, dagliga coronatester och ytterst strikta protokoll. Framgångsrikt och utan smittor, kan tilläggas.

Men nu överväger ligan andra lösningar. En idé är att ett lag spelar matcher i sjok om tio-tolv dagar.

– Man spelar ett antal matcher utan resor, sedan är man en vecka hemma med familjen. Vi skulle sköta testningen och alla andra säkerhetsrutiner, säger Bettman.

Bettman medger att denna lösning inte skulle vara lika effektiv som höstens playoffbubbla, men påpekar samtidigt att det inte går att stänga in spelarna för en hel säsong.

Nationsgränsen öppen fråga

Tidigare har NHL meddelat att man siktar på att köra i gång den 1 januari 2021. En sak som gör planeringen svårare är att NHL spelas i två olika länder, USA och Kanada.

– Vi kommer så klart inte att flytta alla sju kanadensiska lag över gränsen till USA. Vi måste undersöka andra lösningar. Övergången mellan USA och Kanada är en stor fråga, men det finns också skillnader vad karantänsregler beträffar från delstat till delstat i USA. Det handlar om flexibilitet, säger Bettman.

Ett alternativ som har dryftats är att de sju kanadensiska lagen skulle bilda en egen division och beta av grundserien sinsemellan. Det skulle betyda att även de övriga divisionerna ritas om.

Bettman säger att geografiska aspekter kan spela en stor roll och att de kan komma att kräva justeringar: "Att resa från Florida till Kalifornien är inte vettigt".

– Vi ligger antagligen bättre till om vi genomför ett kortare matchschema, vilket vi överväger, och spelar matcherna än mer centrerat och divisionsbaserat.

Vill inte krocka med OS

Sommar-OS i Tokyo börjar den 23 juli och det har spekulerats i att NHL vill få säsongen klar för det, eftersom NHL annars riskerar att krocka med OS i de amerikanska tv-tablåerna. För att få säsongen färdigspelad före OS borde grundserien avslutas i slutet av maj.

Hockey-VM börjar i sin tur den 21 maj.

Om NHL kan avsluta säsongen i juli är det också möjligt att därefter återgå till den normala tidtabellen och inleda säsongen 2021–2022 i början av oktober. Säsongen 2021–22 för med sig ett pinfärskt och värdefullt tv-avtal i USA och dessutom gör expansionslaget Seattle Kraken debut i NHL. Därför vill ligan helst inte skjuta upp säsongsstarten en andra gång.

På onsdagen blev det också klart att basketligan NBA kör i gång den 22 december. Lagen har 72 grundseriematcher inprickade i matchschemat.

Läs också