Hoppa till huvudinnehåll

Sommarens tragiska motorbåtsolycka i Hangö: Fyra personer i arrangörsstaben misstänks för brott - förundersökningen kommer ta lång tid

lördag 8 augusti  18-tiden, Poker run bryggan
Olyckan skedde i början av augusti i samband med motorbåtsevenemanget Poker Run. Bilden är en arkivbild och båtarna på bilden är inte de som var inblandade i olyckan. lördag 8 augusti 18-tiden, Poker run bryggan Bild: Yle/Helena von Alfthan Hangö,Östra hamnen, Hangö,poker run i Hangö 2020

Polisen misstänker sex personer för brott i samband med en båtolycka som krävde ett barns liv i somras i Hangö.

Fyra av de misstänkta är sådana som hade olika uppgifter kring arrangemangen av evenemanget.

Olyckan skedde i början av augusti i samband med ett evenemang i Hangö för snabba motorbåtar, Poker Run. Ett barn dog och en annan person skadades i olyckan där en racerbåt och en fritidsbåt kolliderade.

En av de deltagande racerbåtarna rammade en fritidsbåt som fanns i närheten av farleden där deltagarna hade sin racingbana. En tredje båt hade åkt ut på farleden strax innan olyckan och orsakat vågor i farleden.

Två båtförare och fyra av arrangörerna misstänkta för brott

Polisen misstänker allt som allt sex personer för brott, uppger kommissarien Markus Ramstedt vid Polisinrättningen i Västra Nyland.

Förutom de fyra på arrangörssidan misstänks två av båtförarna.

- Det är personen som framförde båten som stötte samman med fritidsbåten och personen som framförde båten som före olyckan körde ut på “leden” och orsakade vågor.

Brottsrubriceringarna som polisen jobbar med är de samma som tidigare: dödsvållande, vållande av personskada och äventyrande av trafiksäkerheten.

Föraren i fritidsbåten misstänks inte för brott.

Omfattande förundersökning

Polisen tror att förundersökningen kan pågå länge. Ramstedt berättar att polisen hittills har utfört ett stort antal förhör, samlat in teknisk bevisning och utfört platsundersökning.

- Detta arbete kommer vi att fortsätta med. Eftersom det är frågan om en allvarlig händelse, och antalet delaktiga är förhållandevis stort, blir även förundersökningen omfattande.

Ramstedt kan ännu inte uppskatta när förundersökningen blir klar.

Också Olycksutredningscentralen Otkes utreder racerbåtsolyckan i Hangö.

Läs också