Hoppa till huvudinnehåll

Sverige stoppar försäljning av alkohol efter klockan 22 – branschorganisation kritisk

Stefan Löfven, en vit man, i kostym med Sveriges flagga i bakgrunden.
Stefan Löfvén på regeringens presskonferens på torsdagen. Stefan Löfven, en vit man, i kostym med Sveriges flagga i bakgrunden. Bild: AFP / Lehtikuva Stefan Löfven

Sverige stoppar försäljning av alkohol efter klockan 22 på restauranger, pubar och barer, meddelade statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren på en pressträff på onsdagen.

Restriktionen planeras att träda i kraft den 20 november och vara i kraft fram till den sista februari. Beslutet fattas med stöd av alkohollagen.

Hallengren sa att regeringen enligt alkohollagen har rätt att begränsa alkoholförsäljningen vid extraordinära förhållanden. Hon sa också att barer och restauranger är riskmiljöer och att alkoholintag kan innebära att omdömet försämras.

Löfven sa under pressträffen att alla indikatorer pekar åt fel håll i Sverige. Han sa att alla måste följa de rekommendationer och råd som getts.

Stockholms stad införde i dag totalt besöksstopp på äldreboendena. Också Göteborg kommer sannolikt att återinföra förbudet mot besök inom äldreomsorgen, rapporterar Dagens Nyheter.

Branschorganisation: Dråpslag mot företag

Branschorganisation Visita som representerar företag som restauranger, hotell och campingplatser säger i ett uttalande att förslaget slår hårt mot den bransch som redan tidigare drabbats hårdast av restriktioner.

Visita efterlyser ytterligare stöd till de företag som drabbas.

Visita påpekar att det redan finns tydliga regler som ska minska smittspridningen på krogar och restauranger och att alkoholserveringen efter ett visst klockslag inte har med smittspridningen att göra.

Källor: Presskonferens, Aftonbladet, SVT

Artikeln har uppdaterats med Visitas reaktion på regeringens förslag.

Läs också