Hoppa till huvudinnehåll

VR och HRT: Ingen större risk att corona sprids i bussen eller på tåget

Kasvomaskiin pukeutunut henkilö seisoo bussipysäkillä.
Munskydd blir vanligare i busstrafiken Kasvomaskiin pukeutunut henkilö seisoo bussipysäkillä. Bild: Tiina Jutila / Yle Helsingfors,COVID-19,coronavirus,coronavirus disease,Wuhan-coronavirus,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,coronavirusutbrottet i Europa 2020,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier,andningsskydd,ansiktsmasker,kollektivtrafik,Helsingforsområde kollektivtrafik,människor,Helsingforsregionens trafik (HRT),gång (motion),ungdomar,unga vuxna,Munskydd,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020

Det verkar vara tryggt att resa med allmänna kommunikationsmedel i coronatider. Både statsjärnvägarna VR och Helsingforsregionens trafikverk HRT meddelar att inga smittkedjor kan härledas till resor i tåg, bussar och spårvagnar.

Här redovisar vi en rund nolla, säger bolagen.

En orsak till det goda läget är att folk vistas rätt korta tider i allmänna kommunikationsmedel och att de är tysta under resan. Då sprids inte smittan lika lätt som då en människa pratar.

Därför uppmanas alla resenärer att fortsätta tiga eller tala lågmält i bussar och på tåg, eftersom det visat sig vara ett bra sätt att hålla smittspridningen under kontroll.

Andningsskydd rekommenderas också.

Enligt HRT har ansiktsskydd blivit vanligare, men bruket varierar stort mellan olika tider på dygnet. Hälften av jobbresenärerna använder skydd, säger HRT.

Källa: VR, HRT