Hoppa till huvudinnehåll

Endast applåder tillåtna i Tokyo? Publikropen kan förbjudas i sommar-OS: "Vi måste överväga detta"

Japansk publik på en tävling i redskapsgymnastik.
Publik på tävlingarna i redskapsgymnastik i Tokyo förra helgen – där rop inte var tillåtna. Japansk publik på en tävling i redskapsgymnastik. Bild: AFP / Lehtikuva redskapsgymnastik,publik,Japan

Arrangörerna för sommar-OS i Tokyo nästa sommar funderar febrilt på hur spelen ska göras så coronavänliga som möjligt. Nu öppnar man för att uppmana publiken till tystnad – och IOK-bossen Thomas Bach gillar vad han ser.

Proffsidrottare världen över tvingas leva i isolerade förhållanden och testa sig aktivt, för att ligor och tävlingar ska kunna genomföras som planerat.

I nästa sommars OS i Tokyo kan det hända att idrottarna tvingas följa mycket strikta restriktioner. Men för att skapa publikvänliga evenemang måste man också tänka på andra än idrottarna, påminner man från arrangörshåll.

I spelen kan det bli aktuellt att förbjuda skrik från publiken. Till och med en högljudd diskussion kan stoppas, i stället skulle åskådarna endast tillåtas att applådera för att heja fram idrottarna.

I samband med en fyrnationstävling i redskapsgymnastik i Tokyo förra helgen testade man dessa regler. Publiken, som hade på sig ansiktsskydd, fick endast applådera och tala lågmält.

– Vi måste överväga detta, så att mängden droppar som sprids i luften minskar, sa spelens chef Toshiro Muto på torsdagen, samtidigt som han medgav att förbudet kan vara svårt att genomföra i praktiken.

Beslut om publik på OS-läktarna i Japan tas på våren. Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach poängterar att coronaläget avgör publikfrågan, men tysken tror att arrangemangen i Tokyo kunde vara säkra för åskådare.

– Efter att ha följt med Japans verksamhet är jag ännu säkrare på att man kan ta in en lämplig mängd publik på arenorna.

Källa: STT-AFP