Hoppa till huvudinnehåll

Företagarna i Finland: 65 procent av företagen har problem på grund av corona

Mikael Pentikäinen mot bakgrund av grönskande träd.
Handeln har ökat sin försäljning i höst, det är positivt säger Mikael Pentikäinen som är vd för Företagarna i Finland. Mikael Pentikäinen mot bakgrund av grönskande träd. Bild: Pekka Tynell / Yle Mikael Pentikäinen,Företagarna i finland

Fjorton procent av företagen har betalningssvårigheter, visar en färsk opinionsundersökning från Företagarna i Finland. Den allmänna situationen för företagare har ändå förbättrats något sedan början av hösten, enligt undersökningen.

Coronapandemin har inneburit väldigt svåra tider för företagen i Finland, hela 65 procent av företagen har problem på grund av epidemin.

- Fjorton procent av företagen har betalningssvårigheter, nio procent funderar på att avsluta sin verksamhet, medan fyra procent hotas av konkurs. Var tionde företag behöver skjuta upp betalningar och skatter. Det handlar om en väldigt stor mängd företag som har det svårt, säger Mikael Pentikäinen som är vd för Företagarna i Finland.

Trots de dystra siffrorna har den allmänna situationen för företagarna förbättrats ändå något enligt undersökningen.

- Situationen är fortfarande väldigt svår, trots att den förbättrats något sedan den senaste undersökningen, säger Pentikäinen.

Enligt honom har ungefär hälften av företagen förlorat nästan en tredjedel av sin försäljning. Sex procent av företagarna är dessutom rädda för att deras företag kommer att gå omkull.

Var femte inom handeln har vuxit

- Det finns ändå små positiva signaler: om vi ser på handeln så har var femte företag faktiskt kunnat öka sin försäljning när folk vågat sig ut för att handla, säger Pentikäinen.

Positivt är också enligt honom att 83 procent av dem som har deltagit i undersökningen trodde sig kunna hålla kvar sina arbetstagare i höst. Fyra procent planerade till och med att anställa flera arbetstagare.

Klädbutik i köpcentret Galleria Esplanad i Helsingfors.
En liten ökning syns inom handeln. Klädbutik i köpcentret Galleria Esplanad i Helsingfors. Bild: Jari Kovalainen / Yle klädaffärer,mode,kläder,handelscentra,shopping,märkesvaror,handelsnamn

22 procent av av företagen har ändå varit tvungna att permittera en del av sina anställda och läget har inte förbättrats under hösten.

Mest permitteringar finns det inom företag med fem till nio arbetstagare samt inom industrin.

Fler företag rapporterar nu också om fler uppsägningar än tidigare under coronakrisen, nu är siffran åtta procent. Det är främst företag med över tio arbetstagare samt företag inom industrin som tvingats till uppsägningar.

En tredjedel behöver stöd

35 procent av företagen säger att de behöver direkt stöd för att klara coronakrisen. Mängden företag som behöver stöd har ändå minskat sedan början av hösten.

Enligt Mikael Pentikäinen är behovet av stöd störst i Östra och Norra Finland samt i huvudstadsregionen.

På företagarnas önskelista står en sänkning av mervärdesskatten samt stöd till ensamföretagare och kostnadsstöd för företag.

Regeringen får 7 av 10 i betyg för skötseln av coronkrisen

I början av coronakrisen var företagarna rätt så nöjda med hur regeringen skött krisen.

Regeringens ministrar står bakom talarpodier.
Regeringen får en sjua i betyg av företagarna. Regeringens ministrar står bakom talarpodier. Bild: Petteri Bülow / Yle coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,Regeringen Marin

I april månad gav företagarna regeringen skolbetyget 7,6 för hur de skött krisen, nu har det sjunkit till 7,0.

Ensamföretagarna är mest nöjda med regeringen, medan företag inom industrin är mest kritiska.

Det här är sjätte gången som coronakrisens effekter på företagarna utreds. Företagarna i Finland har beställt opinionsundersökningen av Kantar TNS.

Sammanlagt deltog 1097 representanter för små och medelstora företag i undersökningen.

Företagarna svarade på undersökningen under tidsperioden den 28 oktober till den fjärde november.