Hoppa till huvudinnehåll

Företagsområdet Ingåport lockar främst Ingåföretag - alla tomter är nu reserverade

Företaget Arifins metallverkstad i Täkter, Ingå.
Täkterföretaget Arifin hör till de företag som vill expandera och flyttar därför till Ingåport. Företaget Arifins metallverkstad i Täkter, Ingå. Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,Ingå,ingåport

Alla tomter har nu gått åt på industriområdet Ingåport vid stamväg 51 i Ingå. Täkterföretaget Arifin som reparerar aluminiumbåtar ser en flytt till Ingåport som en möjlighet att växa och utvecklas som företag.

- Det är en lysande insats av kommunen, säger metallföretaget Arifins vd Jukka Uittamo.

Jukka Uittamo i verkstaden.
Jukka Uittamo ser satsningen på Ingåport som ett lyckat drag av Ingå kommun. Jukka Uittamo i verkstaden. Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,Arifin i Täkter, Ingå

Arifin är ett företag som reparerar metallbåtar och tillverkar komponenter i syrafast stål.

Företaget finns nu i Täkter några kilometer norr om Ingåport men planen är att flytta åtminstone den största delen av verksamheten till Ingåport inom några år.

Stor efterfrågan

Det finns elva tomter på Ingåport-området och deras pris varierar mellan 35 000 euro och 95 000 euro. Sammanlagt ger tomtförsäljningen kommunen intäkter på 765 000 euro vilket är betydligt mindre än om kommunen satsat på att först sälja och sedan bygga upp området.

Byggnadsarbetena uppskattas ha kostat omkring en miljon euro. Kommunalteknik och fiber finns färdigt på området och för den som köpt en tomt är det i princip klart att börja bygga.

Karta över Ingåport-området.
För tillfället finns det inte en enda ledig tomt på industriområdet Ingåport. Karta över Ingåport-området. Bild: Ingå kommun Västnyland,ingåport

- Jag räknade nog snabbt ut att tomten är subventionerad men jag tror ändå att det på sikt är en lönsam investering av kommunen, säger Uittamo.

I det långa loppet leder det till att fler företag etablerar sig i Ingå och att de som redan finns har möjlighet att växa, resonerar han.

- Också vi får nästa vecka en ny svetsare hit på jobb. Med tiden siktar han på att bosätta sig i Ingå om det ordnar sig med arbete. Så utvecklas kommunen, säger Uittamo.

I dag sysselsätter Arifin åtta personer.

Del två dröjer

Uittamo tillägger att Ingåport kommer att bli ännu bättre som industriområde då det byggs ut också till andra sidan Täktervägen.

Planen är bygga ut området västerut, till den sida där bensinstationen är placerad. Detta kräver däremot en del förändrade trafikarrangemang vid korsningen av Täktervägen och stamväg 51 och kommer därför inte att ske i rappet.

- Förhoppningsvis ryms det också med lite fler företag från andra kommuner när området förstoras, säger Uittamo.

Jukka Uittamo vid ett båtunderrede.
Alltmer sällan ser man vd:n själv vid båtunderredet i verkstaden men det händer. Jukka Uittamo vid ett båtunderrede. Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,Arifin i Täkter, Ingå

Ingåföretag var aktiva

I nuläget är de flesta tomter sålda till eller reserverade av företag som redan nu är verksamma i Ingå. Ett företag från Sjundeå, ett från Raseborg och ett från Esbo finns just nu med bland de som antingen köpt eller reserverat tomt.

De företag som planerar etablera sig på Ingåport-området jobbar bland annat med båtar, fastighetsuthyrning, transport samt vvs- och elarbeten.

Tom byggplats på Ingåport-området.
Grunden för industriområdet Ingåport är klart. Nu är det bara byggnader och verksamhet som saknas. Tom byggplats på Ingåport-området. Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,Ingå,ingåport

Ingen fastställd tidtabell

Företaget Arifin har ingen omedelbar brådska att flytta.

- "Coronaboogien" gjorde att jag för stunden lade planerna på hyllan men tomten är både köpt och betald så månne inte tidtabellen börjar klarna efter årsskiftet, säger Uittamo.

Han har tänkt att företaget i stort sett fortsätter enligt beprövat koncept i framtiden men flytten gör att det finns möjlighet att växa och utvecklas.

- Efterfrågan på våra tjänster är så stor att nuvarande lokaler börjar bli små. Dessutom har vi i dag verksamheten lite utspridd på olika platser så det blir lättare att organisera när allt är under ett tak, säger Uittamo.

Han tänker sig en industribyggnad på omkring tusen kvadratmeter med en takhöjd på minst sex meter. En lyftanordning i taket ska möjliggöra att också riktigt stora aluminiumbåtar kan tas in i hallen och lyftas upp för reparationer.

Långa anor

Företaget Arifin grundades år 2010 men verksamheten har mycket längre anor än så.

- Min farfar var smed här i Täkter på 1940-talet och min pappa grundade en metallverkstad 70-talet, berättar Jan-Mikael Westerling som tidigare drev verksamheten, då under namnet J-M Westerling.

Janne Westerling i verkstaden.
Janne Westerling är den tredje generationens metallarbetare i familjen Westerling. Också hans son jobbar i verkstaden. Janne Westerling i verkstaden. Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,Janne Westerling

Jan-Mikael Westerling, eller Janne, jobbar fortfarande i verkstaden men siktar på att pensionera sig om några år. Då vet han att verksamheten fortsätter i goda händer.