Hoppa till huvudinnehåll

Franske förbundskaptenen efter Finlands historiska seger: ”Vi gick på en rejäl nit och resultatet är logiskt”

Onni Valakari jublar efter målet mot Frankrike.
Onni Valakari gjorde Finlands andra mål mot Frankrike. Onni Valakari jublar efter målet mot Frankrike. Bild: AFP / Lehtikuva fotboll,Finlands herrlandslag i fotboll,Onni Valakari

Närmare än en nick i ribban kom inte Frankrike i träningsmatchen mot Finland. I stället var det Finland som utnyttjade sina lägen och slog ”Les Bleus” för första gången. Vi fick en lektion, säger den franske förbundskaptenen Didier Deschamps efter matchen.

Marcus Forss och Onni Valakari fick båda en drömdebut i A-landslaget. 21-åringarna gjorde varsitt mål när Finland slog regerande världsmästaren Frankrike med 2–0 i Paris.

Finlands ledningsmål kom i den 28:e minuten då man stressade Moussa Sissoko till ett misstag. Forss fick ett friläge och satte 1–0. Tre minuter senare drog Onni Valakari till från distans och 2–0 var ett faktum.

– Vi spelade sämre än vad jag hade förväntat mig, säger den franske förbundskaptenen Didier Deschamps efter matchen enligt tidningen L'Équipe.

Didier Deschamps sitter på bänken.
Didier Deschamps. Didier Deschamps sitter på bänken. Bild: AFP / Lehtikuva fotboll,Frankrikes herrlandslag i fotboll,Didier Deschamps

Finland ställde inte upp med sin bästa elva i matchen och det samma gällde för Frankrike. Men ”Les Bleus” hade ändå ett namnstarkt lag på planen med spelare som Paul Pogba och Olivier Giroud.

I andra halvlek byttes bland annat Antoine Griezmann och Anthony Martial in, men Finland hade inga större problem att försvara sin ledning och ta en historik seger. Det här var första gången som Finland besegrade Frankrike.

– Vi höll mycket boll utan att skapa speciellt farliga lägen även om vi var lite bättre i andra halvlek. Så här går det då man ger motståndaren ett försprång, men det är verkligheten på den här nivån.

– Vi gick på en rejäl nit och resultatet är logiskt. Vi fick en lektion och ibland är det också bra, säger Deschamps.

Närmast ett mål i det franska laget kom debutanten Marcus Thuram. I den första halvleken hade han en nick i ribban.

– Marcus hade några chanser och om han skulle ha förvaltat dem hade det blivit en helt annan match. Finland var väldigt bra organiserade och vi kom inte till chanser, säger Antoine Griezmann.