Hoppa till huvudinnehåll

Här är studenterna hösten 2020 - Svenska Yle gratulerar!

Illustration av en manlig och en kvinnlig student i höstlandskap
Rekordmånga avlade studentexamen hösten 2020 Illustration av en manlig och en kvinnlig student i höstlandskap Bild: Miro Johansson / Yle studentexamen

I dag får gymnasierna veta vem som blir student i höst. Vi publicerar namnen på dem som blir studenter från något av de 37 svenskspråkiga gymnasierna våren 2020. Svenska Yle gratulerar!

Hösten 2020 avlade rekordmånga, drygt 3500 personer studentexamen. Förra hösten var antalet dryga 3000. Av dem skrev dryga hundra studentexamen på svenska, också det fler än vanligt.

Det var också rekordmånga som skrev studentprov under hösten, sammanlagt 46 500 personer anmälde sig till studentproven. Till dem hör sådana som ville förbättra redan skrivna prov, sådana som planerar att avlägga studentexamen senare och sådana som blir studenter nu på hösten. Förra hösten anmälde sig ca 39 500 personer till de olika studentproven.

Coronaepidemin påverkade höstens studentprov. Realprovet skrevs under fyra dagar i stället för två och språken skrevs på två dagar istället för en för att man skulle kunna minska på gruppstorlekarna och hålla avstånd. För de som hade oturen att bli förkylda lagom till studentproven gällde det att stanna hemma och skriva på nytt vid nästa provtillfälle. I år var det nästan dubbelt så många, över 14 000, som inte kom till anmälda prov jämfört med andra år.

Så hittar du din student

Du kan filtrera studentlistorna per kommun. Listorna är sorterade i alfabetisk ordning enligt studentens namn. Det går också att göra sökningar på studenternas för- eller efternamn eller på skolans namn. Med på listan finns bara personer som har gett sitt tillstånd till att få namnet publicerat.

Studenter som har avlagt dubbelexamen listas som studenter under det gymnasium där de har skrivit studenten. Vi publicerar namnen på alla som avlagt yrkesexamen i början av juni. Dubbelexaminanderna finns med både bland studenterna och bland de som avlagt en yrkesexamina under skolåret 2020-2021.

Hangö gymnasium, Karis-Billnäs gymnasium, Kimitoöns gymnasium, Kristinestads gymnasium, Kronoby gymnasium, Lovisa gymnasium, Gymnasiet i Petalax, Pedersöre gymnasium, Svenska samskolan i Tammerfors, Topeliusgymnasiet i Nykarleby och Virkby gymnasium hade inga studenter nu på hösten.

Här hittar du namnen från de finskspråkiga gymnasierna