Hoppa till huvudinnehåll

IOM: Åtminstone 74 migranter drunknade utanför Libyen

Räddningsfartyget open arms.
Räddningsfartyget Open Arms har räddat 200 människor under de två senaste dagarna. Arkivbild. Räddningsfartyget open arms. Bild: EPA-EFE fartyg,Open arms

Än en gång har en förödande olycka inträffat på Medelhavet. Den här gången utanför Libyens kust, uppger FN:s migrationsorgan IOM. Åtminstone 74 personer drunknade då en båt förliste på torsdagen.

Olyckan är den åttonde av sitt slag sedan början av oktober.

Den skedde utanför hamnstaden Khom, som är belägen 120 kilometer väster om huvudstaden Tripoli.

Ombord på båten befann sig över 120 personer, varav en del var barn. 31 kroppar har hittats, och 47 personer kunde räddas av gränsbevakningen och lokala fiskare - men resten saknas.

IOM vill se större räddningsoperationer i området

Under de senaste två dagarna har åtminstone 19 personer drunknat då båtarna de färdats med förlist, uppger IOM.

Räddningsfartyget Open Arms som opererar på Medelhavet har räddat omkring 200 människor under de två senaste dagarna.

IOM kräver nu att det internationella samfundet tar ansvar över situationen på Medelhavet och ordnar med räddningsstyrkor.

– Tusentals sårbara människor får fortsättningsvis betala priset för overksamhet både till havs och på land, säger Frederico Soda, chef för IOM:s Libyenchef.

Open Arms uppges vara den enda organisationen som aktivt räddar migranter på rutten.

Flera allvarliga olyckor

Flera rutter från Afrika till Europa går via Libyen och Tunisien. Migranterna betalar ofta stora summor till smugglare, och färden görs ofta i ostadiga gummibåtar med opålitliga motorer.

För två veckor sedan dog minst 140 migranter utanför Senegal då en båt började brinna och förliste. Den olyckan uppges vara den dödligaste båtolyckan i år på migrationsrutterna från Afrika till Europa.

I år har 900 migranter drunknat på Medelhavet, och 11 000 har fått återvända till Libyen där de enligt FN löper risk för att falla offer för människohandel och utnyttjas.

Över 20 000 migranter har dött på Medelhavet under de sju senaste åren.

Källor: Reuters, AFP, IOM