Hoppa till huvudinnehåll

Jani Lyyski lyrisk efter jätteskrällen i Paris: ”Alla presterade på absolut maxnivå – men det är ändå stommen som fixade EM-biljetten som ska få spela”

Finland firar mål.
Finland imponerade stort, tycker Jani Lyyski. Finland firar mål. Bild: All Over Press Finlands herrlandslag i fotboll,Jani Lyyski

Efter en sådan där insats vill man lyfta fram hela laget, säger Yle Sportens expert Jani Lyyski efter Finlands bragdseger över de regerande världsmästarna Frankrike. Att det var ett oerfaret lag som lade grunden gör det hela ännu mer imponerande.

Jani Lyyski, Finland slog Frankrike med 2–0 på bortaplan – hur stor seger är det fråga om?

– Äh, det är ju en jätteskräll. När man får se laguppställningen så tänker man ”oj, där vilar Kanerva sina bästa spelare” – vilket han gör helt rätt i.

– Han ställer upp ett ganska ungt och oerfaret lag som ändå går in och vinner över de regerande världsmästarna med 2–0 på bortaplan. Det är ju en av de större skalperna som Finland tagit i träningssammanhang.

Som du sa var det flera nya namn i truppen på onsdagskvällen som steg fram, vilka var de största utropstecknen?

– Efter en sådan där insats vill man framför allt lyfta fram hela laget. Det fanns inte någon som inte skulle ha presterat på sin absoluta maxnivå. Det var jättemånga som lyckades.

– Men ja, vilka mål Marcus Forss och Onni Valakari gör. Fantastiska individuella prestationer som avgör matchen. Efter 20 första minuterna kommer Joni Kauko in och gör en jättebra insats på mittfältet. Många som överraskar väldigt, väldigt positivt.

Vem ska få spela?

Det här handlade ju ändå om en träningsmatch – ska någon av de spelarna som visade framfötterna få chansen också i Nations League-matcherna mot Bulgarien och Wales?

– Det är angenäma problem och det är ju fint så. Det är inte ofta Finland har haft så angenäma problem som att unga spelare kommer in och tar för sig direkt. Men jag vidhåller fortfarande att det är stommen som har tagit Finland till EM som ska få chansen då det gäller.

Spelarna som vanligtvis hör till startelvan fick hoppa in under den andra halvleken. Tror du att det här hjälpte till för deras självförtroende också?

– Överlag så var det här för finsk fotboll något som visar att herregud vi kan spela mot Pogba och pojkarna där borta och vi går in och vinner på bortaplan. Det är sådant som lyfter självförtroendet och lagandan.

– Om man kan vinna på bortaplan så är motorvägen öppen – man kan slå vem som helst i vilket mästerskap som helst.

Hur rädda är Bulgarien och Wales?

Tror du då att det här är en seger som gör livet svårare för Finland? Kommer Bulgarien, Wales och andra kommande motståndare nu att spela mer försiktigt mot Finland?

– Det är ju klart det – man skapar respekt. Man brukar säga att man inte är bättre eller sämre än sin sista match. Och motståndarna har säkert märkt att Finland har presterat och vunnit fotbollsmatcher under en längre tid.

– Jag jobbar själv med kolleger i Frankrike och Belgien som redan varit i kontakt med mig. De är verkligen imponerade över insatsen och förundrar sig över varifrån det här Finland riktigt kom. Och hur häftiga unga spelare vi har. Det ger ett stort eko.

Landslagsuppehållet fortsätter alltså med två bortamatcher i Nations League. Först är det Bulgarien som står för motståndet och sedan gör Finland antagligen upp om gruppsegern med Wales – hur tror du att det går? Vinner Finland gruppen?

– Jag hoppas ju verkligen det. Jag är så imponerad över att Finland äntligen har kommit in i att spela ett stabilt försvarsspel. Man har alltid chansen att vinna en fotbollsmatch om man inte släpper in mål.

– Och har man sen några spetsspelare som kan gå in och avgöra dem så ... jag hoppas och tror på att Finland vinner gruppen.